Όλη η Ελλάδα είναι πολιτισμός – Εντυπωσιακό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού από τις 18 Ιουλίου σε όλη τη χώρα

«Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει ταυτόχρονα την σύγχρονη ελληνική δημιουργία και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από το θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και στο τεράστιο και μοναδικό δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων θεωρούμε ότι βρίσκουμε το κατάλληλο χώρο για να παρουσιάσουμε όλες τις μορφές της τέχνης». Μ΄αυτή τη δήλωση η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε σήμερα το πλήρες πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων.

Γιατί

πραγματικά όλη η Ελλάδα θα είναι ένας πολιτισμός από τις 18 Ιουλίου και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όλου του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας αλλά και με μία εντυπωσιακή ξένη παρουσία, την περίφημη, γεωργιανή μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία το Σάββατο 18 Ιουλίου, στην έναρξη των εκδηλώσεων θα δώσει ρεσιτάλ στην Ρωμαϊκή Αγορά σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Στις 25 Ιουλίου εξάλλου, ημέρα έναρξης των Επιδαυρίων η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη θα μεταδοθεί παγκοσμίως. Συνολικά εξάλλου πρόκειται να πραγματοποιηθούν 270 δράσεις σε 122 μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους, που βρίσκονται σε 43 περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για 71 παραγωγές από συνολικά 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς.

Η διάσημη μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Συγκεκριμένα παίρνουν μέρος το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το MOMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ. Και από την πλευρά των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ εξάλλου όλες οι Διευθύνσεις του συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του προγράμματος, ξεπερνώντας τις χρονικές δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς η διαμόρφωσή του έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν εντυπωσιακό θεσμό γι΄αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, μια σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ αφ΄ενός για την στήριξη του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας, που έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία αλλά και μια προσφορά στο ελληνικό κοινό αλλά και τους ξένους επισκέπτες ως μία αισιόδοξη επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία μάλιστα, δηλαδή το 91% των καλλιτεχνών και των τεχνικών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις προέρχεται από την ελεύθερη αγορά και συγκεκριμένα είναι περισσότεροι από 800 καλλιτέχνες και 700 άλλοι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν, και μόνον με την καταβολή του εισιτηρίου εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο. Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» πρόκειται μάλιστα να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, γι΄αυτό και από την 1η Οκτωβρίου θα γίνεται υποβολή δηλώσεων σε σχετική πλατφόρμα του ΥΠΠΟ.

Κάθε πληροφορία για τις εκδηλώσεις και κυρίως κράτηση θέσεων μπορεί να γίνεται μέσω του digitalculture.gov.gr. Φυσικά ισχύουν πάντα τα μέτρα για την προστασία έναντι του κορονοϊού. 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα