Οικογενειακές έριδες «βυθίζουν» το Κτήμα Σπυρόπουλου – Τα δυο «στρατόπεδα» και η προοπτική νέου επενδυτή

Έχουν περάσει 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του Κτήματος Σπυρόπουλου. Τρεις δεκαετίες γεμάτες δράση και προσφορά στο ποιοτικό ελληνικό κρασί.

Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν τα τρία αδέλφια, ο Επαμεινώνδας, ο Ροβέρτος (ο αείμνηστος Αρκάς πολιτικός του ΠΑΣΟΚ) και ο Ιωάννης, αποφάσισαν να δώσουν επιχειρηματική υπόσταση στην μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση ενασχόλησης με το αμπέλι, η οποία χρονολογείται από το 1860!

Στις επόμενες

δυο δεκαετίες, χάρη στο μεράκι και την αγάπη για το ποιοτικό κρασί θα καταφέρουν με αργά, αλλά σταθερά βήματα να μεγαλώσουν το αποτύπωμα του κτήματος στον οινολογικό χάρτη, δημιουργώντας άρτιες και λειτουργικές υποδομές, μοναδικές στο είδος τους.

Με ετικέτες που διακρίνονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ξεχωριστή επίγευση που αφήνουν στον ουρανίσκο των οινόφιλων του κόσμου πέτυχαν να καθιερωθούν στον χώρο. Εξάλλου, θεωρούνται πρωτεργάτες στα βιολογικά κρασιά με δυο ιδιόκτητους αμπελώνες 700 στρεμμάτων, αφού υπήρξαν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν σε βάθος και πλάτος με την βιολογική καλλιέργεια.

Όλα αυτά μέχρι και το 2010, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση πέρασε το κατώφλι της Ελλάδας και άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα «πρώτα σύννεφα». Σύννεφα που πύκνωσαν επικίνδυνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέδειξε τις αδυναμίες που έκρυβε το οικοδόμημα…

Δυσκολίες πληρωμών…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία ταλανίζεται από έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται με δυσκολία στις υποχρεώσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσει τον δανεισμό της και να αποφύγει τα χειρότερα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και ρυθμισμένες τραπεζικές υποχρεώσεις της…

Πρόσφατα μάλιστα πιστώτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζα φέρεται να ενημέρωσε τους μετόχους ότι η εταιρεία δεν πλήρωσε δόση τοκοχρεολυσίου ύψους περίπου 75.000 ευρώ. Μπορεί το δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει η Πολιτεία στις πληττόμενες από την Covid-19 επιχειρήσεις να την έχουν βοηθήσει να πάρει «ανάσες», ωστόσο εξακολουθεί να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Δεδομένου πως η εστίαση, που αποτελεί βασικό πελάτη, θα καθυστερήσει να ανακάμψει, εκτιμάται πως η φετινή χρονιά θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του κτήματος. Λέγεται πως ήδη τα έσοδά του έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με τις πωλήσεις την περσινή χρονιά να έχουν πέσει κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο τραπεζικός δανεισμός έχει εκτοξευθεί σε περίπου 4 εκατ. ευρώ και «γράφει» διαρκώς ζημιές…

Καταλυτικό ρόλο στην πτωτική πορεία του οινοποιείου που πρωτοστάτησε στην «αναγέννηση» του ελληνικού κρασιού θεωρείται πως παίζει η έλλειψη συνεννόησης και σύμπνοιας που, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μεταξύ των μελών της οικογένειας σχετικά με την «επόμενη μέρα», σε συνδυασμό με τον παρωχημένο τρόπο άσκησης του μάνατζμεντ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν πως οι μέτοχοι έχουν χωριστεί σε δυο «στρατόπεδα». Στο ένα βρίσκονται τα δυο αδέλφια, Επαμεινώνδας και Ιωάννης, που ελέγχουν από κοινού το 50% και στο άλλο ο ανιψιός τους, Απόστολος, γιος του Ροβέρτου, που παρέλαβε τη «σκυτάλη» μετά τον θάνατο του πατέρα του και ελέγχει το 25%.

«Νοσηρή» ατμόσφαιρα…

Ο τελευταίος φέρεται να επέλεξε να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, μετά την έντονη διαφωνία που είχε με τους θείους του, Επαμεινώνδα και Ιωάννη, που κρατούν τα ηνία και να αναλάβει θέση στελέχους σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας. Απόσταση από τα πράγματα φέρεται να κρατά και ο γιός του Επαμεινώνδα, που διατηρεί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, ο οποίος εδώ και περίπου 10 χρόνια διαμένει στο εξωτερικό.

Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην εταιρεία «νοσηρή», με αποτέλεσμα το άλλοτε κραταιό οινοποιείο να οδηγείται στην απαξίωση… αλλά και στην απώλεια του κυριότερου asset που «κουβαλά» όλα αυτά τα χρόνια: της ισχυρής επωνυμίας του. Θεωρούν μάλιστα ότι εάν δεν γίνουν δραστικές κινήσεις πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί το μοιραίο.

Χωρίς γενναίες παρεμβάσεις στο μάνατζμεντ, σύγχρονο business plan και ριζική αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού αλλά και είσοδο νέου επενδυτή δεν βλέπουν μέλλον… Κάνουν μάλιστα ειδική μνεία στην προοπτική εισόδου νέου επενδυτή, προκειμένου να πάρει νέα πνοή η εταιρεία και να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

«Πρέπει οι έχοντες τα ηνία να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να αφήσουν στην άκρη εγωιστικές συμπεριφορές για το καλό της εταιρείας», σημειώνουν, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη κατάρρευση θα ήταν πραγματικό κρίμα καθώς πρόκειται για ένα οινοποιείο που όχι μόνο πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά, αλλά έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Διαβάστε ακόμη:

Folli Follie: Το τελευταίο «κομμάτι του παζλ» και πώς θα ξεπερασθεί η άρνηση του Δ. Κουτσολιούτσου

Αποκαλυπτικό: «Έκρηξη» πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο – Ποια προϊόντα πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση

Propeller Club: Συμμετοχή στο The Neptune Declaration on Seafarer Wellbeing and Crew Change

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα