Οι μετασεισμοί στην Eurobank, ο φόρτος εργασίας του Τζούρντα και ο avvocato των deals Π. Μπερνίτσας

Το μπρα ντε φερ CEOs- Ενρία

Τα δάνεια σε αναστολή που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ μαθαίνω ότι προβληματίζουν τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών (Μεγάλου, Μυλωνά, Καραβία, Ψάλτη). 

Προτείνουν μεν την σταδιακή άρση της αναστολής ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει η Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα ο επόπτης Andrea Enria.

Η στήλη πληροφορείται πως σύντομα θα ξεκινήσει η κουβέντα με τον επικεφαλής του SSM για το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες

για τα δάνεια αυτά. 

Διότι εφόσον προχωρήσουν τα νέα πακέτα που ετοιμάζουν, δηλαδή αυτά της σταδιακής άρσης των αναστολών, τα δάνεια θα ρυθμιστούν, άρα άπαξ και μπουν στην κατηγορία «Ρυθμισμένα», θα πρέπει οι τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις… 

Κι εδώ ξεκινά η μεγάλη διαπραγμάτευση, η οποία μαθαίνω ότι θα κρατήσει λίγο καιρό… Βέβαια, η εξάπλωση της πανδημίας βοηθάει τον επικείμενο «καυτό» διάλογο. 

Eurobank: Κάποιοι συνεχίζουν να ταράζονται…

Κι ενώ ο Ανδρέας Αθανασόπουλος συνεχίζει τη δουλειά του στην Dixons, στην βρετανική πρωτεύουσα τα κύματα ταραχής που προκάλεσε η επιλογή της ανώτατης διοίκησης να τον τοποθετήσει στην θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου από τις αρχές του 2021, συνεχίζονται… σε ορισμένα διοικητικά επίπεδα – όχι πάντως στα χαμηλά. 

Ωστόσο, όπως μου μετέφερε φίλος της στήλης το αρχικό σοκ απορροφάται σιγά-σιγά, η ισορροπία επιτυγχάνεται αλλά αυτό δεν διώχνει έτσι εύκολα την πίκρα ορισμένων… 

Τι περιμένει ο Τζούρτνα από Μυλωνά και Μεγάλου;

Φόρτος… εργασίας θα πέσει τις επόμενες εβδομάδες και έως το τέλος του έτους στις πλάτες της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Και εξηγούμαι: μέσα σε ένα μήνα από τώρα ο επικεφαλής του Ταμείου και η παρέα του στο συμβούλιο θα κληθούν να εγκρίνουν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τους στείλει ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζει και ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. 

Άσε που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους ταράξει τους κύκλους… με αλλαγές που οραματίζεται για τη λειτουργία του Ταμείου.

Δύσκολος χειμώνας. 

O avvocato των ισχυρών deals

Η χρηματοδότησή της εξαγοράς του ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων από τα ΕΛΠΕ στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε εν μέρει από την  έκδοση νέων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 99,9 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,42%. 

Ουσιαστικό ρόλο στα θέματα ελληνικού δικαίου έπαιξε όπως πληροφορούμαι η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσα, η οποία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και τα πιο σύνθετα νομικά deals

Εξάλλου, ο έμπειρος νομικός Παναγιώτης Μπερνίτσας έχει χειριστεί σωρεία υποθέσεων υψηλού κύρους στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην ίδια δουλειά ήταν και το γραφείο Κουταλίδη.

Αν και οι «δουλειές» του γραφείου Κουταλίδη έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια εντούτοις λέγεται ότι ακόμα «παίζει» στο γήπεδο. 

Όσον αφορά την χρηματοοικονομική στήριξη της έκδοσης έδρασαν αποτελεσματικά οι τράπεζες Nomura και Eurobank.

Ένα καλό νέο

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εμβόλιο. Τάδε έφη ο επικεφαλής του ΠΟΥ δίνοντας κάποια ελπίδα στις κοινωνίες και τις αγορές. 

Βέβαια, έκανε λόγο για αλληλεγγύη και ισονομία (επί του εμβολίου) στέλνοντας μήνυμα στους ηγέτες για ίση μεταχείριση και όχι πολιτική εκμετάλλευση του αγαθού…

Η ήρεμη δύναμη της Alpha

Μια σημαντική διάκριση έλαβε η Διεύθυνση Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές της Alpha Bank στην κατηγορία “Best IR Team Overall – Sell-Side Only- EMEA Financials”, στο πλαίσιο της έρευνας “Executive Teams Research” που διεξήγαγε και φέτος το έγκυρο διεθνές επιχειρηματικό site www.institutionalinvestor.com, για την ανάδειξη των κορυφαίων επαγγελματιών στον διεθνή θεσμικό επενδυτικό κλάδο. Και επειδή πίσω από κάθε διεύθυνση υπάρχει ένας άνθρωπος που κάνει την δουλειά εν προκειμένω πρόκειται για τον επικεφαλής της τον Δημήτρη Κωστόπουλο. 

Ο Δημήτρης – Μίμης για τους φίλους του – αποτελεί όπως λένε οι ξένοι θεσμικοί που συνομιλούν σχεδόν σε καθημερινή βάση μαζί του, ήρεμη και αποτελεσματική δύναμη. 

Ο έμπιστος σύμβουλος του Λασκαρίδη

Ο Τίμ Ανανιάδης παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης από τη διοίκηση των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George. Φίλος του Τίμ έλεγε στην στήλη ότι πλέον θα έχει χρόνο για την οικογένειά του, η οποία μοιράζεται σε Αθήνα και Μαϊάμι. 

Ο Τίμ, όμως, που έχει φιλοξενήσει από Βασιλείς μέχρι κροίσους θα παραμείνει στο πλευρό της οικογένειας Λασκαρίδη ως «senior consultant» και θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Λάμψα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα