Οι κινήσεις Γιαννακόπουλου για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και το ημιτελές εμπορικό στο Βοτανικό των Alpha και Πειραιώς

Η κινητικότητα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την κατασκευή του νέου γηπέδου της φέρνει στο προσκήνιο το ημιτελές εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και τώρα των τραπεζών Alpha και Πειραιώς.

Η ολοκλήρωση του

εμπορικού κέντρου για το οποίο οι δύο τράπεζες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με την αμερικάνικη εταιρεία Hines, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Εφόσον αυτό δρομολογηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της άδειας κατεδάφισης του γηπέδου στην Αλεξάνδρας, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τη Διπλή Ανάπλαση, Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η άδεια κατεδάφισης πρέπει να γίνει με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνας Α.Ε. (η εταιρία που έχουν συστήσει οι δύο τράπεζες) ωστόσο ως διαδικασία αποτελεί μέριμνα του Δήμου Αθηναίων και άρα εκκινεί από τις υπηρεσίες του.

Επίσης, η άδεια κατεδάφισης θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί τυπική διαδικασία αφού δύναται να είναι δεκαετής και για την ομάδα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα ότι το παλιό γήπεδο δεν κατεδαφίζεται αν δεν γίνει το νέο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι γιατί δήμος και κυβέρνηση διαχρονικά δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους οπαδούς της ομάδας…

Με βάση τις επανειλημμένες τους τελευταίους μήνες δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, (προηγουμένως και με τον Αλέξη Τσίπρα) ο σχεδιασμός για τη νέα στέγη της ομάδας στο Βοτανικό βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, η όλη υπόθεση χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σύνθετη». Μεταξύ άλλων, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ζητά εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και κλειστό γήπεδο μπάσκετ 15.500 θέσεων. Αυτό δεν προβλέπεται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό, άρα η πρώτη κίνηση που χρειάζεται να γίνει είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, διαδικασία χρονοβόρα.

Ακόμη, Δήμος και ΚΑΕ οφείλουν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των νέων εγκαταστάσεων της ομάδας. Βάσει εκτιμήσεων το γήπεδο ποδοσφαίρου 38.000 θέσεων έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 76 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα έχει αναφερθεί ακροθιγώς ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέροντας ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης τις τράπεζες, κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής (ανάλογο με εκείνο που διατέθηκε για τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ) αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ημιτελές εμπορικό κέντρο περιήλθε στην ιδιοκτησία των τραπεζών το 2015 σε εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της ΜΒΔΤ.

Οι δύο τράπεζες με την αρωγή των συμβούλων τους έχουν συντάξει νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου δύο επιπέδων (το αρχικό σχέδιο είχε περισσότερα) με μισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστος για την ολοκλήρωσή του περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η είσοδος της Hines (έχει εξαγοράσει και το ξενοδοχείο Athens Ledra) στο εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς, Athens Heart, το οποίο θα μετατραπεί σε εκπτωτικό.

The post Οι κινήσεις Γιαννακόπουλου για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και το ημιτελές εμπορικό στο Βοτανικό των Alpha και Πειραιώς   appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα