Οι φόβοι για τον κοροναϊό δίνουν ώθηση στον χρυσό

Ο χρυσός ενισχύθηκε καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού διεθνώς έδωσε ώθηση στη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Οι τιμές αυξήθηκαν έως και 1,1%, καθώς το κλίμα αποφυγής κινδύνου σάρωσε τις αγορές, με τις μετοχές και το αργό πετρέλαιο να κατρακυλούν. Στην πιο πρόσφατη προσπάθεια περιορισμού του κοροναϊού, η Κίνα επέκτεινε τις διακοπές διάρκειας μίας εβδομάδας για το σεληνιακό νέο έτος και απαγόρευσε όλα τα εξερχόμενα ομαδικά ταξίδια στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθεί η συμβολή

των ταξιδιωτών στην εξάπλωσή του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζίνπινγκ είναι υπό πίεση για την καταπολέμηση της επιδημίας που δε δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με περισσότερες από δώδεκα χώρες και αυτόνομα εδάφη να αναφέρουν κρούσματα της ασθένειας εντός των συνόρων τους. Αν και η επιστροφή της αποφυγής κινδύνου υποστηρίζει τα περιουσιακά στοιχεία – ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τον βαθμό στον οποίο ο ιός μπορεί να κρατήσει τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα, υπονομεύοντας τη συνηθισμένη αύξηση των αγορών χρυσού κατά τη διάρκεια των διακοπών.

«Η ροή ειδήσεων για τον ιό πιέζει τις αγορές ασφαλών καταφυγίων», δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services, από τη Βομβάη. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να πέσουν απότομα και αυτός ο φόβος ενισχύει το κλίμα αποφυγής κινδύνου. Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες για το χρυσό, με τιμή-στόχο τα 1.610 δολάρια στο εγγύς μέλλον».

Τα ευρωπαϊκά futures υποχώρησαν πάνω από 1% και τα αντίστοιχα του S&P 500 παρουσίασαν ελαφρώς μικρότερες απώλειες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί κινεζικών μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 5%. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων και το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο και το γιέν ανέβηκε.

«Οι αγορές επικεντρώνονται στις ειδήσεις γύρω από τον θανατηφόρο κοροναϊό», ανέφερε η τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας σε μια έκθεση. «Θα υπάρξει σαφώς σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος, με επίκεντρο την Κίνα. Μια βασική ερώτηση είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να περιοριστεί ο ιός και μόνο να υποθέτει μπορεί κανείς σε αυτό το στάδιο».

Καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κοροναϊού αυξάνονται, οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους σε exchange-traded funds που στηρίζονται στον χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, με τα περιουσιακά στοιχεία να είναι τώρα λιγότερους από 25 τόνους μακριά από το ιστορικό ρεκόρ. Ενισχύοντας τη δυναμική, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής προετοιμάζεται για την πρώτη συνάντησή της για τον καθορισμό των επιτοκίων αυτήν τη χρονιά, όπου αναμένεται να διατηρήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του επί τάσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματευόταν κατά 0,5% υψηλότερα στα 1.578,54 δολάρια ανά ουγγιά στις 3:26 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Το ασήμι ενισχυότανθηκε κατά 0,5% και η πλατίνα υποχωρούσε.

Το παλλάδιο υποχώρησε κατά 1,6%, επεκτείνοντας την απότομη πτώση του από το ιστορικό υψηλό του. Ακόμα και πριν οι φόβοι από τον ιό επιβαρύνουν στις αγορές, ορισμένοι αναλυτές είχαν δηλώσει ότι οι τιμές επρόκειτο να πέσουν, καθώς οι τεχνικοί δείκτες έδειχναν ότι το ράλι ήταν υπερβολικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι φόβοι για τον κοροναϊό δίνουν ώθηση στον χρυσό,