Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας: Σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Την ώρα που η Άγκυρα διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης κλιμακώνοντας τις κινήσεις της, προκειμένου να πετύχει την καταδίκη της Τουρκίας σε επίπεδο ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα συνεδριάζει στις 13:30 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κόμματα για τις πρωτοβουλίες της

κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Εκεί αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις, θεμελιωμένες στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρώτη έχει αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, και η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου, χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η χώρα έλαβε ευρύτατη στήριξη και πρόσθεσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Δένδιας εξήγησε στους ομολόγους του με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η στήριξη ήρθε από την Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Απώτερος στόχος του υπουργού Εξωτερικών ήταν να εξηγήσει στους ομολόγους του τις σκοπιμότητες που κρύβει η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με μία οριοθέτηση, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία». Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Στις 13:30 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις κινήσεις τις κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο.

Πρόθεση είναι να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να καταστεί σαφές ότι απαιτείται να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα και να μην μπουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον κριθεί σκόπιμο, όμως η κατάσταση αυτή την στιγμή δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο».

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες να μάθουν να μοιράζονται

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα, ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τασαβούσογλου και τόνισε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, παρότι γνωρίζει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες, αλλά μόνο μνημόνια, και αυτό είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, είπε ότι η Ελλάδα, αντί για αβάσιμες κατηγορίες πρέπει να φερθεί με σωφροσύνη και να μάθει να μοιράζεται:

«Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν έχουν αυτή την κουλτούρα. Κι αφού δεν την έχουν, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Αν επιθυμούν να λάβουν άλλα μέτρα έναντι αυτών των βημάτων, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι για την απάντηση. Εμείς δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την υφαλοκρηπίδα μας κι αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με την Λιβύη θα τα πάρουμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις σε νέες περιοχές μετά από αυτή την συμφωνία είπε:

«Έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα κάνουν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο και άλλες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα. Πρώτα μπορούν να γίνουν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Κατόπιν, αν έχουμε στοιχεία ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, στέλνουμε και τα γεωτρύπανά μας, για τις ενέργειες και εργασίες μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».

Keywords
Τυχαία Θέματα