Οδηγίες προς επενδυτές: Ποιοι οίκοι προτείνουν φυγή

Το πτωτικό σερί στις αγορές έχει προκαλέσει πανικό σε επενδυτές, με αρκετούς οίκους να είναι επιφυλακτικοί για τις αποδόσεις των μετοχών.

Πληθωρισμός και άνοδος τιμών προκαλούν αναστάτωση, με την αντίδραση των τραπεζών, ιδίως της Fed, να ανησυχεί, καθώς έχουν προαναγγείλει επιθετική στρατηγική με αύξηση επιτοκίων.

Αν και ο κίνδυνος για ύφεση παραμένει χαμηλά στις προβλέψεις, η επιβράδυνση στην οικονομία έχει φέρει αστάθεια στις αγορές, με την πλειοψηφία των

αναλυτών να σημειώνει ότι θα παραταθεί.

HSBC: Από το φθινόπωρο επιστροφή στις μετοχές

H HSBC διατηρεί την underweight στάση της στις μετοχές, διαμηνύοντας ότι οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Οι δείκτες της τράπεζας καταγράφουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και γι’ αυτό το λόγο παραμένει underweight σε μετοχές και ομόλογα και overweight στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορά και στα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Παρά τις ζοφερές προοπτικές που καταγράφει η τράπεζα, η οποία κρίνει ως «απίθανο» να ανακτήσουν πλήρως τις απώλειες τους οι μετοχές, αφήνει «παράθυρο» για επιστροφή στις μετοχές.

Αν το δολάριο παραμείνει χαμηλά, η Κίνα προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας της, σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων και υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στην οικονομική δραστηριότητα, τότε οι επενδυτές μπορούν να επιστρέψουν.

Πάντως η HSBC προβλέπει ότι τα παραπάνω «δεν θα συμβούν νωρίτερα από το τελευταίο τρίμηνο του έτους».

TFS Derivatives: Δεν μειώνουν τις προβλέψεις για κέρδη

«Είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί για τις μετοχές, δεδομένου του πολύ δύσκολου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος έχει τον χαμηλότερο στόχο στην έρευνα του Bloomberg, στις 380 μονάδες, υποδηλώνοντας πτώση 13% από το κλείσιμο της Τρίτης. Ο Ekolo βλέπει μακροχρόνιους αντίθετους ανέμους και κίνδυνο πίεσης περιθωρίου στο μέλλον.

Τα καθησυχαστικά κέρδη του πρώτου τριμήνου, όμως, κάνουν τους αναλυτές απρόθυμους στο να μειώσουν τις προβλέψεις για κέρδη.

Άλλωστε οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει με τις ευρωπαϊκές μετοχές να φαίνονται φθηνές, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

UBS: Οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν

Η αναλύτρια της UBS, Sutanya Chedda,  έχει θέσει ως τιμή-στόχο στο τέλος του έτους τις 480 μονάδες για τον Stoxx 600.

«Σαφώς, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιδείνωση της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι διακοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντίθετες για τις προβλέψεις μας».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, αλλά υποχωρούν κατά 11% φέτος, με τους επενδυτές να έχουν ακόμη πολλούς λόγους να ανησυχούν.

Οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 αυτόν τον μήνα, επιβαρύνοντας τις τιμές των μετοχών.

Bank of America: Το 26% των επενδυτών είναι underweight

Για κορύφωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων κάνει λόγο η αναλύτρια της Bank of America, Μilla Savova και συνεχίζει:

«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς μετοχών από εδώ και πέρα ​​πιθανότατα δεν θα οφείλεται πλέον σε πολλαπλή συμπίεση, αλλά σε υποβαθμίσεις κερδών».

Η Savova βλέπει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να επιφέρει περαιτέρω πτώση 7% για τον Stoxx 600 στις 410 στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, πριν από μια ήπια ανάκαμψη στις 430 μονάδες, που αποτελούν το στόχο της BofA για το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της BofA τον Μάιο, το 26% των παγκόσμιων επενδυτών είναι τοποθετημένο underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, από 17% τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, το 70% των ευρωπαίων διαχειριστών κεφαλαίων πιστεύει τώρα ότι οι μετοχές της περιοχής είναι στην κορύφωση του κύκλου, από 41% που είχε αυτή την πεποίθηση τον προηγούμενο μήνα.

JP Morgan: Οι μετοχές πρόκειται να ανακάμψουν

Ο αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., Mislav Matejka, έχει στόχο τις 500 μονάδες για τον Stoxx 600 φέτος, υποδηλώνοντας σχεδόν 14% άνοδο από το κλείσιμο της Τρίτης.

«Συνολικά, αν δεν έρθει η ύφεση, η πολλαπλή υποβάθμιση ήταν ήδη πολύ σημαντική και δεδομένης της μειωμένης θέσης και του αρνητικού κλίματος των επενδυτών, οι μετοχές πρόκειται να ανακάμψουν από εδώ», δήλωσε ο Matejka.

Blackrock: Αγνοήστε το sell-off

Αντίστοιχα, η Blackrock έκανε πριν λίγες ημέρες σύσταση για overweight σε μετοχές, κρίνοντας ότι οι φόβοι για ύφεση από την αύξηση των επιτοκίων είναι υπερβολικοί.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μετοχές έχουν περιθώρια πτώσης, όμως σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για την Fed, θεωρεί ότι δεν θα κινηθεί τόσο επιθετικά όσο αναμένεται υπό τον φόβο να βλάψει την ανάπτυξη.

Καταλήγει ότι «αυτός είναι ο λόγος που προετοιμαζόμαστε για περισσότερη αστάθεια βραχυπρόθεσμα και γιατί παρά την overweight στάση και τις βελτιωμένες αποτιμήσεις, δεν αυξάνουμε την έκθεση σε μετοχές».

Διαβάστε επίσης:

Σκληροί οι Αμερικανοί τραπεζίτες: Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι αγορές, αλλά μόνο ο πληθωρισμός

Το risk off βλάπτει σοβαρά την Λεωφόρο Αθηνών – Αυτά τα blue chips βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα