Ο Στάσσης (ΔΕΗ) και ο πόλεμος με τους βιομηχάνους: «Κάνε ό,τι είναι υπέρ της ΔΕΗ» λέει ο Σκρέκας

09:44 7/3/2021 - Πηγή: Mononews

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς ασκείται  έντονη κριτική για τις αυξήσεις που ζητά για τα βιομηχανικά τιμολόγια, τη στιγμή που στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Είναι όμως ευθύνη της ΔΕΗ η υλοποίηση της υπόσχεσης και δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ενέργειας;

Είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ

η βιομηχανική πολιτική της χώρας;

Αν ο τρόπος που εφαρμόστηκε το target model ήταν βιαστικός, δεν είχε γίνει η σωστή προετοιμασία ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αν δεν είχαν προβλεφθεί οι συνέπειες και δεν είχαν βρεθεί ήδη λύσεις ώστε να μη μεταφερθεί το κόστος στα τιμολόγια της βιομηχανίας, η ευθύνη δεν μπορεί να ανήκει στη ΔΕΗ ή τους άλλους παραγωγούς ρεύματος, αλλά σε όσους σχεδίασαν τη μετάβαση στο target model στο υπουργείο Ενέργειας.

Και αυτό πρέπει να βρει τις λύσεις, με άμεση εφαρμογή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι σημαντική προτεραιότητα και προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Όμως αν κάποιος έχει την ευθύνη να λύσει το σημαντικό αυτό πρόβλημα, δεν είναι η ΔΕΗ αλλά το ΥΠΕΝ.

Η ΔΕΗ λειτουργεί με άξονα τα συμφέροντά της

Μετά από πολλά χρόνια είναι η πρώτη φορά, που η ΔΕΗ που συνηθίσαμε να λέμε πυλώνα της οικονομίας, λειτουργεί επιτέλους με άξονα τα συμφέροντά της και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και  οι διοικητικές αποφάσεις λαμβάνονται από υπεύθυνη και υπόλογη διοίκηση και όχι από την κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας.

Αυτό ήταν και το μυστικό της επιστροφής της στην κερδοφορία με σχέδιο και προοπτική και γι αυτό η ΔΕΗ και μαζί η ελληνική οικονομία την οποία επηρεάζει, όταν πηγαίνει καλά,  κινούνται ανοδικά.

Δεν είναι τυχαίο οτι η μετοχή της εταιρείας απο το 1,5 ευρώ  εντός του 2020, βρίσκεται σήμερα στα 9,075 ευρώ με Market cap στα 2,11 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα με τα τιμολόγια της βιομηχανίας

Στο επίκεντρο  της κριτικής στη ΔΕΗ βρίσκονται οι προθέσεις της Δημόσιας Επιχερείρησης Ηλεκτρισμού για νέα δομή στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά τη βάση των προτάσεων που έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας ρήτρα του κόστους εξισορρόπησης.

Η πλευρά της βιομηχανίας απορρίπτει αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Ειδικά στους δύο αυτούς κλάδους, σε ποσοστό 80% οι μονάδες δουλεύουν νυκτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, ώστε αφενός να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να εξασφαλίσουν το προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο για τη ΔΕΗ και το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, με τις προτάσεις της ΔΕΗ καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου και εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές» (ρήτρα take or pay).

Τι λέει ο υπουργός Ενέργειας

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη βιομηχανία ο υπουργός Ενέργειας, τονίζει ότι η διοίκησή της είναι υπεύθυνη για να παίρνει τις αποφάσεις.

Το κράτος, επισημαίνουν, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ θέλει φυσικά να πάει καλά η εταιρεία, αλλά από την άλλη θέλει και να πάρει μία σειρά από μέτρα ώστε να βοηθήσει με διαφανή τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο αναζητά λύση και προσανατολίζεται σε μια στρατηγική για διμερή συμβόλαια ΑΠΕ και καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας.

 Όμως για να είναι ένας τέτοιος μηχανισμός  διαφανής και πλήρως συμβατός με τις επιταγές της Ε.Ε,  πραγματοποιείται διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα για τη λύση που βρέθηκε, τα οποία εφόσον είναι ικανοποιητικά θα δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν.

Είναι όμως το μέτρο αυτό μια λύση;

Αρκεί για να κάνει τη βιομηχανία πιο ανταγωνιστική μειώνοντας το ενεργειακό κόστος;

Ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ίσως κάποια λύση από το 2023- 2024 αλλά δεν λύνει το πρόβλημα για το 2021 και 2022 κατά τα οποία οι βιομηχανίες στη χώρα θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση.

Επομένως αν η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη βιομηχανία, οφείλει να το κάνει, άμεσα αναζητώντας λύσεις. Να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Πολύ υψηλότερο το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα- Γόρδιος δεσμός για το ΥΠΕΝ

Στους ευρύτερους στόχους του ΥΠΕΝ πάντως είναι οι τιμές του ρεύματος για την βιομηχανία και τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους να φτάσουν τα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών.

Οι τιμές ενέργειας απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα είναι σταθερά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Μάλιστα φαίνεται ότι οι τιμές ακολουθούν ανοδικές τάσεις από τον Απρίλιο του 2020. Τον Δεκέμβριο, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 3 φορές υψηλότερη (64,4 ευρώ/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (20,1 ευρώ/MWh).

Η αλλαγή του μοντέλου Αγοράς Η/Ε από το σημερινό πεπαλαιωμένο μοντέλο «Υποχρεωτικής Κοινοπραξίας» (Mandatory Pool) το οποίο έχει πλέον συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του, στο νέο TargetModel ήταν επείγουσα και επιτακτική.

Η μετάβαση όμως ήταν ένα σημαντικό βήμα, που έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξουν μεγάλοι κλυδωνισμοί και αστάθεια στην Αγορά.

Στους συμμετέχοντες στη νέα Αγορά θα έπρεπε να είχαν δοθεί  τα κατάλληλα εργαλεία όπου χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις.

Και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας να είχε προηγηθεί, προ πολλού, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης να είναι εδώ για να στηρίξουν τη λειτουργία του target model.

Το υψηλό κόστος εξισορρόπησης και η ανάγκη διόρθωσης του target model

Το κόστος εξισορρόπησης, είναι ο ασταθής παράγοντας στο κόστος του ρεύματος, από τον Νοέμβριο με την εφαρμογή του target model.

Ένα κόστος που επιβάρυνε την τιμή της ενέργειας με αποτέλεσμα οι εταιρείες παραγωγής να το μετακυλύουν στα τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος target model τον πρώτο μήνα μετά από την 1η Νοεμβρίου που ξεκίνησε, τετραπλασιάστηκε το κόστος εξισορρόπησης, το οποίο επιβαρύνει την τελική Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο εξισορρόπησης.

Ακολούθησε η πρόταση της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν στις τιμές για διάστημα τριών μηνών τουλάχιστον.

Η Αρχή επικαλείται τη νομοθεσία για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την προώθηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και προτείνει την επιβολή ορίων στις υποβαλλόμενες προσφορές Ισχύος και Ενέργειας Εξισορρόπησης, στα 50 ευρώ ανά μεγαβάτ και 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα.

Η ΡΑΕ αναγνωρίζει πάντως ότι, «κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας αγορών που αναδιοργανώνονται σε αντίστοιχη έκταση και βάθος, είναι σύνηθες να εμφανίζονται έντονες διακυμάνσεις των τιμών, οι οποίες δύνανται να αποδίδονται στη φύση κάθε εγχειρήματος ριζικής μεταρρύθμισης, σε αστοχίες των Συμμετεχόντων, σε δομικά χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες των αγορών, στην ανάδειξη της κρισιμότητας δεδομένων τεχνικού χαρακτήρα, καθώς και σε επιμέρους στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος».

Σημειώνει ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και άλλους Ρυθμιστές, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτίες του προβλήματος και να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα