Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Αυτό είναι το ντοσιέ με το business plan για την Ελλάδα

Πολλοί από τους επενδυτές ή επιχειρηματίες που συζήτησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αυτοί που είδε στη Νέα Υόρκη, έλαβαν στην αρχή της συνάντησης ένα ντοσιέ. 

Μια τυπωμένη «σφιχτή» παρουσίαση 34 σελίδων που φέρει στο εξώφυλλο της το Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεμένη σε μικρό σχήμα για να είναι εύχρηστη, περιλαμβάνει τα κεντρικά μηνύματα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα του 2030.

Πρόκειται για μια αναλυτική

απαρίθμηση στόχων και των πολιτικών που έχουν επιλέγει για να επιτευχθούν, συνοδευόμενη από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Υπό μια έννοια αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο της κυβερνητικής πολιτικής, φιλτραρισμένο για το τι πρέπει να μαθαίνουν οι αποδέκτες του, με βάση το υλικό με το οποίο ελέγχονται και αυτοί οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως αφού μοιράζεται αυτό το ντοσιέ οι περισσότεροι απορροφούνται άμεσα σε μια ενδελεχή φυλλομέτρησή του. Είναι μετά από αυτή τη διαδικασία που η συζήτηση συνήθως παίρνει φωτιά καθώς το ενδιαφέρον εξάπτεται.

H παρουσίαση

Τι περιλαμβάνει αυτή η παρουσίαση; Περιγράφει το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά και τράπεζες που θέλει να βάλει σε έναν ενάρετο κύκλο ο πρωθυπουργός. Να απεγκλωβίσει δηλαδή τη χώρα από τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα στα οποία αυτά τα τρία ελλείμματα είχαν οδηγήσει την ελληνική οικονομία. 

Όπως εξήγησε επανειλημμένα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, εφαρμόζεται μια στρατηγική τριών πυλώνων για την ανάπτυξη: μία διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και χαμηλότερους φόρους, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στους επενδυτές και άμεση αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων. «Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δε βλέπω το λόγο να μη μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι αφήσαμε πλέον πίσω μας την κρίση» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

H Ελλάδα το 2030

Το «ντοσιέ του Κυριάκου για την Ελλάδα του 2030» λοιπόν εξηγεί πως η χώρα και η κυβέρνηση της, τηρεί μεν τα συμφωνηθέντα αλλά επιδιώκει παράλληλα να αποκτήσει με μεθοδικό τρόπο δημοσιονομικό χώρο. Περιγράφει ακόμα πως σκοπεύει να φέρει 100 δισεκατομμύρια επενδύσεων μεσοπρόθεσμα και να διπλασιάσει το συντομότερο δυνατόν τους ρυθμούς ανάπτυξης από τα επίπεδα του 2% σε αυτά του 4%. 

Εξηγεί πως για να πετύχει τα παραπάνω φέρνει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις των οποίων την ιδιοκτησία οικειοποιείται. Επιπλέον, επεκτείνεται και σε κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα βιωσιμότητας, ασφάλειας κλπ. Στα όποια διαρθρωτικά παγιωμένα προβλήματα απάντα με front leaping, τα αντιπαρέρχεται δηλαδή πηδώντας στο επόμενο στάδιο μετεξέλιξης του κράτους. 

Τρανό παράδειγμα η γραφειοκρατία που εξηγεί πως επιδιώκει να υπερκεράσει με την εισαγωγή του ψηφιακού κράτους. Με συγκεκριμένες πολιτικές και σε συγκεκριμένους χρόνους. Περιγραφεί ακόμα το πως επιδιώκεται σε ορίζοντα διετίας η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε investment grade status

Έτσι θα ξεκλειδώσουν ελκυστικά τιμολογημένες χρηματοδοτήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα όσο και από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές που θα φέρουν περαιτέρω ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσουν έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

Απαριθμεί ακόμα ορισμένα από τα κεντρικά σημεία του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και πρόσθετες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και αλλού.

Περιλαμβάνει επίσης τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν από έναν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων ώστε να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και να επεκτείνουν τις χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία. 

«Είναι μια παρουσίαση ενός αναλυτικού τιμολογημένου και χρονικά προσδιορισμένου σχεδίου που όμοιό του μάλλον δεν ξαναείχε η χώρα, ένα business plan για την Ελλάδα» λένε άνθρωποι που το φυλλομέτρησαν.

Πηγή Καθημερινή: Ηλίας Γ. Μπέλλος

The post Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Αυτό είναι το ντοσιέ με το business plan για την Ελλάδα appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα