Ο κοροναϊός καταλύει την έννοια του «buy the dip»

Σε τροχιά υποχώρησης, για πέμπτη μέρα στη σειρά, κινούνται σήμερα, Τετάρτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς μια σειρά από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Diageo, προειδοποίησαν ότι η επιδημία του κοροναϊού θα πλήξει τις πωλήσεις στην Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχανε νωρίτερα 2,4%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας το πιο παρατεταμένο σε διάρκεια πτωτικό σερί που έχει κάνει από τον Ιούλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς βρίσκεται πλέον 9% κάτω από το ζενίθ του Φεβρουαρίου και πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών του για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Απώλειες πάνω από 2,5% κατέγραφαν Diageo και Air France-KLM, 4,7% έχανε η Ryanair Holdings.

Πτώση σε χαμηλά δώδεκα και πλέον μηνών για τον βρετανικό FTSE 100, που έχασε τις 7.000 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα που διανύουμε με τη χειρότερη διήμερη πτώση που έχει καταγραφεί από την επομένη της απόφασης για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η εξάπλωση του ιού σε Ευρώπη και Ασία θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των εταιρειών και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται να δούμε τις αγορές να υποχωρούν ακόμη περισσότερο αν συνεχιστεί η επιδημία.

«Η κουλτούρα του «αγόρασε στην πτώση» σβήνει, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι είναι πιθανότατα απλά θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα σε κάποια άλλη μεγάλη χώρα ή πόλη της Δύσης», λέει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Αλμπέρτο Τόκιο, διευθυντής επενδύσεων στην Colombo Wealth στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια περαιτέρω υποχώρηση αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται στον κόσμο, όπως προβλέπουν πολλοί ειδικοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα