Ο ασυμπτωματικός Μάριος, η εμμονική Βάνα και ο ακατάδεκτος Φιλίππου

Το επικείμενο ταξίδι στην Κύπρο αποκάλυψε ότι ο Μάριος Θεμιστοκλέους έχει κορoνοϊό, αν και ασυμπτωματικός. Η Βάνα Παπαευαγγέλου κάνει «γαργάρα» τα στοιχεία για τους μαθητές και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου εξακολουθεί να εκνευρίζει την αγορά.

Ο ασυμπτωματικός Μάριος

Πολλές φορές έχει πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς τις αναρτήσεις στη Διαύγεια.

Πριν από μερικές μέρες, λοιπόν, είδαμε ότι υπήρξε ανάρτηση του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε σε επικείμενο ταξίδι του Μάριου Θεμιστοκλέους, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης για τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών.

Η ανάρτηση περιέγραφε την απόφαση για «Την έγκριση και δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους χιλίων δεκαπέντε ευρώ (1.015,00 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση δαπανών μετακίνησης του κ. Θεμιστοκλέους Μάριου, Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Κύπρο από 27.01.2022 έως 29.01.2022, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί κατά την αναφερόμενη ημερομηνία. Ο κ. Θεμιστοκλέους θα μεταβεί αεροπορικώς στη Λάρνακα στις 27.01.2022 και θα επιστρέψει επίσης αεροπορικώς στις 29.01.2022…».

Αυτά καταγράφει λίγο πολύ η ανάρτηση.

Προφανώς ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε τεστ για να πάει στην Κύπρο. Μπορεί και να πήγε κιόλας και να έκανε και στην Κύπρο τεστ, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλους στο αεροδρόμιο. Πάντως, όπως και να έχει, αυτό το ταξίδι μάλλον του αποκάλυψε τον κορoνοϊό.

Είναι, δε, το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας που νοσεί. Πάντως, όπως είπε και ο ίδιος, είναι ήπια η νόσηση και σύντομα θα είναι στις επάλξεις. Λογικά δεν θα είναι στην ενημέρωση της Δευτέρας.

Περαστικά να ευχηθούμε.

Αυξήθηκαν κατά 20% τα κρούσματα στα σχολεία σε μια εβδομάδα, όμως η Επιτροπή αδιαφορεί

Στο απυρόβλητο παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, με την Επιτροπή να χαϊδεύει τα αυτιά της Νίκης Κεραμέως. Είναι βέβαιο ότι ένας στους τέσσερεις μαθητές, που πήγε σχολείο τη χρονιά 2021-2022, νόσησε από κορωνοϊό και φυσικά ένα μεγάλο μέρος των παιδιών αυτών διέσπειρε τον ιό και στο σπίτι.

Όμως η εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κομπάζει έως και περήφανα, όπως οι πολιτικοί, ότι το σχέδιο για τα σχολεία λειτούργησε και τα παιδιά πήγαν με ασφάλεια στις τάξεις τους.

Αλήθεια; Έχει ακουστεί ποτέ ξανά να έχει ήδη νοσήσει το 25% των μαθητών και καθημερινά να καταγράφονται πάνω από 5.000 νέα κρούσματα σε παιδιά, αλλά εμείς να θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια;

Κανείς δεν είπε τα σχολεία να μην είναι ανοιχτά, αλλά όχι και με συνθήκες συνωστισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Πέμπτη η κα Παπαευαγγέλου είχε πει: «Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, παράλληλα με την ύφεση των νέων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, σημειώνεται μείωση και στον απόλυτο αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα αναφοράς του 2022, δηλαδή μεταξύ 10 έως 16 Ιανουαρίου, και ενώ τα σχολεία είχαν ανοίξει και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 36.300 έναντι 43.386 κρουσμάτων που δηλώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του έτους και ενόσω τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας».

Χθες, όμως, η καθηγήτρια δεν είπε τίποτα σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων την εβδομάδα 17-23/1 και πάλι πάνω από τις 43.000 και, μάλιστα, σε μια περίοδο που τα συνολικά κρούσματα υποχώρησαν πάλι.

Θα μπορούσε η κα Παπαευαγγέλου να χαλάσει το αφήγημα της κας Κεραμέως; Όχι βέβαια και αυτό δεν έχει να κάνει με επιστημονικούς, αλλά με πολιτικούς λόγους.

Εκνευρισμός από τη φαρμακευτική αγορά για τον Φιλίππου

Το είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπήρξε απόφαση για τις παράλληλες εξαγωγές και, μάλιστα, το τονίσαμε πριν ακόμη αντιδράσει η αγορά. Εκείνοι, που αντέδρασαν πιο έντονα, ήταν οι φαρμακοποιοί, κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου για μια εντελώς άστοχη απόφαση.

Όμως ο κ. Φιλίππου δεν έχει εκνευρίσει μόνο τους φαρμακοποιούς, αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες, με καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση τιμών, το εκβιαστικό ύφος για τις τιμές που ζητά, αλλά ακόμη και για την καθυστέρηση να χορηγηθούν τα φάρμακα της MSD.

Τελικά θα ξαναθέσουμε το ερώτημα: Μήπως δεν του αρέσει η δουλειά του ως πρόεδρος;

Keywords
Τυχαία Θέματα