Ντελακρουά και Επανάσταση του 1821 στον βρετανικό οίκο Bonhams

Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863) A Study of Two Greeks (Μελέτη δύο Ελλήνων), συμπεριλαμβάνεται στη δημοπρασία του βρετανικού οίκου Bonhams με θέμα τον 19ο αιώνα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Πλάι στον πολιτικό και κοινωνικό φιλελληνισμό, τα πάθη των Ελλήνων εμπνέουν τους διανοούμενους, τους ποιητές και τους καλλιτέχνες του δυτικού κόσμου με την ίδια ένταση που κινητοποίησαν τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Αρκετοί από τους πιο σπουδαίους

άνδρες άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελλάδα, όπως η χαρακτηριστική περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Ο επικεφαλής του τμήματος 19ος αιώνας και βρετανικός ιμπρεσιονισμός Τσαρλς Ο Μπράιαν δήλωσε ότι συγκεκριμένη μελέτη ότι «φιλοτεχνήθηκε σε μία εποχή όπου ο Ντελακρουά όπως πολλοί σύγχρονοί του, παρακολουθούσαν με συγκίνηση και εμπνέονταν από τους αγώνες του ελληνικού λαού για την απελευθέρωσή τους από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ενασχόλησή του με το θέμα κορυφώθηκε στην μεγάλη παρουσίαση της Σφαγής της Χίου το 1824, ένα μνημειώδες έργο για την ολοκλήρωση του οποίου ο Ντελακρουά αφιέρωσε πολλά χρόνια εργασίας και απεικονίζει το αποτρόπαιο γεγονός όταν το 1822 οι Οθωμανοί έσφαξαν και υποδούλωσαν χιλιάδες Έλληνες».

Πέρα από τη Σφαγή της Χίου (που κοσμεί τις αίθουσες του Λούβρου), ο Ντελακρουά αποκρίνεται και σε ένα ακόμη συνταρακτικό επεισόδιο του πολέμου της ανεξαρτησίας, το 1826. Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου καθώς και ο θάνατος του αγαπημένου του Λόρδου Βύρωνα τον συγκλονίζουν. Ζωγραφίζει τον εκπληκτικό έργο Η Ελλάδα ξεψυχώντας στα ερείπια του Μεσολογγίου που εκθέτει στην γκαλερί Λεμπρέν «προς όφελος των Ελλήνων». Εκεί αποτυπώνει μια Ελλάδα στα ερείπια, εικόνα του αγίου πάθους ενός έθνους.

Στο ημερολόγιό του γράφει: «Όταν οι Τούρκοι προφταίνουν τους λαβωμένους στο πεδίο της μάχης ή ακόμη και τους αιχμαλώτους, λένε: Μη φοβάσαι και τους χτυπούν στο πρόσωπο με τη λαβή του σπαθιού τους για να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι: τους το παίρνουν με μια σπαθιά».

Το έργο του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Study of two Greeks υπολογίζεται στις 30,000 – 40,000 στερλίνες. Το έργο θα συμπεριληφθεί στον υπό έκδοση κριτικό κατάλογο για τον Ντελακρουά.

Πληροφορίες

Η δημοπρασία 19th Century and British Impressionist Art θα πραγματοποιηθεί ζωντανά με δημοπράτη στο πόντιουμε αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Το κοινό μπορεί να συμμετέχει στη δημοπρασία μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, online ή με έγγραφη προσφορά.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 14:00 θερινή ώρα Αγγλίας, 16:00 ώρα Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα