Νταλακογιώργος (ΠΕΝΕΝ): Επώδυνες οι αλλαγές για τους ναυτικούς με την αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

Η επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης παρέδωσε στους φορείς, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα ναυτικά σωματεία, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί για την αλλαγή του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Ναυτών, Αντώνης Νταλακογιώργος, τόνισε:

«Η ΠΕΝΕΝ είχε αντιδράσει άμεσα μετά την γνωστοποίηση της συγκρότησης της επιτροπής, σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές που θα δρομολογηθούν.

Επί της ουσίας στο προτεινόμενο σχέδιο επέρχονται ριζικές ανατροπές

στα θεμελιωμένα θεσμικά Ναυτεργατικά δικαιώματα, αφού επιχειρείται αυτά που καθορίζονται ως μίνιμουμ στη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) να αντικαταστήσουν (και στην πράξη να καταργήσουν) αυτά που έχουμε έως σήμερα σε ισχύ στην εθνική μας νομοθεσία και τα οποία συντριπτικά υπερτερούν της MLC!

Οι προτεινόμενες σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στον ΚΙΝΔ δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από τα θεσμικά κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα!

Ενδεικτική αυτών των δυσμενών αλλαγών είναι η αναφορά στο προτεινόμενο σχέδιο του άρθρου 162 το οποίο αναφέρει: ‘Η σύμβαση Ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού ρυθμίζονται από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής εργασίας του 2006’!

Η Σύμβαση αυτή ψηφίστηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον νόμο 4078/2012.

Η ΠΕΝΕΝ μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών τονίζει την ανάγκη οργάνωσης – αντίστασης και αποφασιστικού – ανυποχώρητου αγώνα με όλες τις μορφές».

Διαβάστε επίσης:

Νταλακογιώργος: 49 Ναυτεργάτες – 99 ημέρες ομηρίας!! – Οι Ιρανοί ζητούν να παραιτηθούν οι Έλληνες πλοιοκτήτες από τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα