Μητσοτάκης σε Γεωργιάδη: Να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον

14:38 5/2/2020 - Πηγή: Mononews

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε πως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, ενώ τέθηκε ως στόχος η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η υιοθέτηση ενός πρότυπου μοντέλου αστικής ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε από τον πρωθυπουργό η κατεύθυνση για απλοποίηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και το εταιρικό Δίκαιο, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων. 

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων που παρουσιάστηκαν είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού πόλου του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, η εφαρμογή και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (μέσω και της Golden Visa), αλλά και του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ.

Επίσης, με την παρουσίαση συγκεκριμένων έργων αναπτύχθηκαν οι στόχοι για αύξηση των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης σε ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, τη σύνδεση Έρευνας – Τεχνολογίας – Καινοτομίας με την αγορά και τη στήριξη καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, δόθηκαν τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναλύθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσω υλοποίησης του ΠΔΕ-ΕΠΑ, για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, για την προστασία του καταναλωτή και για ένα σύγχρονο Κράτος, λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία για το α’ εξάμηνο, σημειώνοντας ότι «το αποτύπωμα είναι σαφώς πολύ θετικό αλλά βέβαια αυτό ανεβάζει και τον πήχη των προσδοκιών για το τι πρέπει να κάνουμε το 2020, το οποίο είναι έτος ανάπτυξης και επενδύσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες καθώς έχουν ήδη αποτυπωθεί και από την ομιλία μου ως πρωθυπουργός, αλλά και από τις δικές σας δημόσιες δηλώσεις, να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή των επενδύσεων ξένων και εγχώριων στο αναπτυξιακό μας μείγμα.

» Να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι το οποίο θα πρέπει πια να αποτυπωθεί και στον κατάλογο των business της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ειδικά αυτά τα οποία αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, να οικοδομήσουμε, να ολοκληρώσουμε  και να δρομολογήσουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως ένα συνολικό εργαλείο χρηματοδότησης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

» Να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, να ολοκληρώσουμε τις δράσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, οπότε καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον για να αποπνέει αισιοδοξία στο διεθνές στερέωμα το 2020 θα πρέπει να αποδειχθεί κομβική χρονιά και στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η γγ Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, ο γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γγ Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο γγ Βιομηχανίας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο γγ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας, ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου και ο πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα