Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να είναι αμείλικτες με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

07:11 9/9/2019 - Πηγή: Mononews

Να είναι αμείλικτες με τους χρεοκοπημένους, πλην όμως πλούσιους, επιχειρηματίες ζήτησε από τις τράπεζες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Οι τράπεζες οφείλουν να είναι αμείλικτες με όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που, ενώ έχουν χρεοκοπήσει τις εταιρείες τους, κυκλοφορούν με κότερα, έχουν καταθέσεις

στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους, ανάφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Υιοθετούμε, είπε, μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας προκειμένου να βελτιώσουν οι τράπεζες τη ρευστότητά τους ώστε να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους  για τα «κόκκινα» δάνεια και θα απαιτήσουμε από τις τράπεζες να μην καθυστερήσουν  τις περιπτώσεις των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Πρέπει να είναι αμείλικτες με εκείνους που κυκλοφορούν με κότερα,  έχουν βγάλει τα εκατομμύρια τους  στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, τόνισε. Δεν νοείται αυτοί οι επιχειρηματίες  να διατηρούν τον έλεγχο των εταιρειών, αυτά πρέπει να τα ξεχάσουν.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση ότι οι  πλειστηριασμοί ας αρχίσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών  που ήδη έχουν υιοθετήσει κάποιες τράπεζες, λέγοντας πως είναι πολύ καλύτερο να τα προτείνουν οι ίδιες από το να τα επιβάλλει το κράτος. Και κάλεσε όλες τις τράπεζες να υιοθετήσουν ανάλογα προγράμματα επιβράβευσης.

Σημειώνουμε ότι  150.000 δανειολήπτες, με δάνεια συνολικού ύψους 8 με 9 δισ. ευρώ –που έχουν υποθήκες σε πρώτες κατοικίες- πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου και μπορούν μέχρι το τέλος του 2019 να υποβάλουν αίτημα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου, να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά τους με ευνοϊκούς όρους  και να λάβουν και επιδότηση δόσης από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι από την  1η Ιουλίου που άρχισε να λειτουργεί  η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, περισσότεροι από 86.000 δανειολήπτες την έχουν επισκεφθεί και 18.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξης.

Η  συγκέντρωση και υποβολή των δικαιολογητικών είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και πλέον, καθώς καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικού βαρών –το μόνο δικαιολογητικό που έπρεπε να προσκομίσουν οι δανειολήπτες σε χειρόγραφη μορφή-, αναμένεται να  ξεμπλοκάρουν 3.000 ώριμες αιτήσεις, που «κόλλαγαν» στην έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού από τα αρμόδια  υποθηκοφυλακεία.

The post Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να είναι αμείλικτες με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα