Μητσοτάκης: Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις της ΕΕ – Μοναδικός υπαίτιος για την ένταση η Άγκυρα

Την ικανοποίηση του για το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της

ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μία ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, που παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μίας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε: «Θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι πεπερασμένες. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό εθνικό σχέδιο, πρόγραμμα fuel pass, power pass και αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και μαζί με την πολιτική μείωσης φόρων που έχει δρομολογηθεί, παρέχουμε πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, που ροκανίζει το εισόδημα».

«Επειδή όμως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα ψηλές τιμές φυσικού αερίου, που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφον στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό και δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Νομίζω πια ότι όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, για ν’ αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών κατά της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Μητσοτάκης: Σημαντική απόφαση η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία

 Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους μέλους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ελπίζω, Τουρκία, ΕΕ – Μοναδικός, Άγκυρα,mitsotakis, elpizo, tourkia, ee – monadikos, agkyra