Μητσοτάκης: Μπαίνει στην τελική ευθεία με τον αέρα του νικητή

Με τον αέρα του νικητή μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κεντρικό μήνυμα στον δρόμο προς την 7η Ιουλίου την μαζική συμμετοχή στις κάλπες για ισχυρή εντολή στον ίδιο και στην Νέα Δημοκρατία.

Ο αέρας της υπεροχής αποτυπώνεται σε μια ακόμη δημοσκόπηση,

αυτή της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Η νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και στα τρία πιθανά σενάρια, της επτακομματικής, της εξακομματικής και της πεντακομματικής Βουλής.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών, η ΝΔ συγκεντρώνει από 35,4% ως 40,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 26,5% ως 31,5%, το ΚΙΝΑΛ από 6,4% ως 9,8%, το ΚΚΕ από 3,7% ως 6,3%, η Χρυσή Αυγή από 2,6% ως 5%, η Ελληνική Λύση από 2,5% ως 4,8%, το ΜέΡΑ 25 από 2,2% ως 4,4%, η Ένωση Κεντρώων από 1,4% ως 3,2% και η Πλεύση Ελευθερίας από 0,6% ως 2%.

Η παράσταση νίκης διαμορφώνεται  στο 79,6%.

Και στα τρία σενάρια, δηλαδή μιας Βουλής με πέντε, έξι ή επτά κόμματα, η ΝΔ σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με τον αριθμό των εδρών να κυμαίνεται από τις 155 έως 163, αναλόγως του σεναρίου.

Παρόμοια εικόνα έδινε και η προχθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Σε όλα τα σενάρια η ΝΔ εμφανίζεται αυτοδύναμη.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της ΝΔ με 155 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Από 10 έδρες αντίστοιχα λαμβάνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εξακομματική Βουλή, δηλαδή ότι θα περάσει το όριο του 3% της εισόδου στην Βουλή είτε μόνο η Ελληνική Λύση είτε μόνο το Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ λαμβάνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Το έκτο κόμμα θα λάβει 11 έδρες.

Στο τρίτο σενάριο η Βουλή θα είναι πεντακομματική, δηλαδή μένουν εκτός Βουλής Ελληνική Λύση και Μέρα25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα λάβει 164 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 85 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις από τις ευρωεκλογές και μετά επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει το κόμμα που έρχεται πρώτο στις ευρωκάλπες να κόβει πρώτο και το νήμα των βουλευτικών εκλογών με ανοιγμένη μάλιστα την ψαλίδα.

Τα μπάνια του λαού

Μοναδικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό της αποχής, λόγω της θερινής ραστώνης. Τα μπάνια του λαού είναι εξάλλου «θεσμοθετημένα» από την δεκαετία του 1980 και δύσκολα πρωθυπουργός αποφάσιζε να τα διαταράξει, καθώς δεν ήθελε να βάλει στοίχημα για το ποσοστό της αποχής.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κάθε ευκαιρία, σε κάθε σταθμό των περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα έχει ως κεντρικό σύνθημα την μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ψήφος» ανέφερε χθες στην επίσκεψή του σε ακριτικές περιοχές του Έβρου, συμπληρώνοντας ότι «η αποχή είναι ήττα της Δημοκρατίας».

«Θέλουμε όλες και όλοι να συμμετέχουν στην κάλπη, και κυρίως τα νέα παιδιά» είπε παροτρύνοντας παράλληλα τους ψηφοφόρους «να μη χαραμίσουν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα, τα οποία γεννήθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον οργής, αλλά δεν έχουν ρόλο να παίξουν στη νέα φωτεινή Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε».

Στόχος της ΝΔ είναι να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό περιορίζοντας τις απώλειες προς τα δεξιά, με ιδανικό σενάριο να μείνουν εκτός Βουλής η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και -ει δυνατόν- η Χρυσή Αυγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά ισχυρή εντολή, θέλοντας να σχηματίσει μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που φιλοδοξεί με στόχο να ανατάξει την ελληνική οικονομία, ποντάροντας σε αυτό που πολύ εύστοχα περιέγραψαν οι FT, την επιθυμία των Ελλήνων για μια αλλαγή…

The post Μητσοτάκης: Μπαίνει στην τελική ευθεία με τον αέρα του νικητή appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα