Μια κρυφή παράλληλη αγορά που δίνει τζίρο στο λιανεμπόριο

Με 165,4 εκατ. ευρώ τροφοδότησε τον τζίρο του λιανεμπορίου η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (Duty Free), το 2021.

Σε μία χρονιά όπου οι αναταράξεις από την πανδημία παρέμειναν ισχυρές τα duty free εισφέρουν σημαντικά στον τζίρο του λιανεμπορίου με τις προοπτικές για τη φετινή χρονιά να είναι εξαιρετικά ευοίωνες, όταν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου καταγράφεται στις πωλήσεις που προσεγγίζει το 20% σε σχέση με το 2019.

Η Καταστήματα

Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, θυγατρική της ελβετικής πολυεθνικής Dufree το 2021 σε επίπεδο ομίλου έκανε τζίρο 165.4 εκατ. βελτιωμένος σε σχέση με τα Ευρώ 90.2 εκατ. του 2020.Η οργανική αύξηση ανήλθε στο 92% ενώ σε σχέση με το 2019 παραμένει μειωμένη κατά περίπου 47%.

Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη στα 14,5 εκατ. ευρώ από ζημίες του ίδιου ύψους που εμφάνισε το 2020.

Ο τζίρος ανά τομέα

Οι πωλήσεις στα duty free των αεροδρομίων ανήλθαν το 2021 σε  121, 4 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ έναντι 53,5 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση 127% .  Σημειώνεται ότι εντός της χρήσης του 2021 ολοκληρώθηκαν και σημαντικές επενδύσεις στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης, Μυκόνου και Κω που οδήγησαν στη βελτίωση της κερδοφορίας.

Ο τζίρος από τις πωλήσεις στα λιμάνια έφτασαν  το 2021 σε 2.2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 97%.  Ενώ στα  σύνορα έφτασαν στα 28.8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 19%.

Πάντως παρά τη αναστροφή της αρνητικής εικόνας του 2020 η εταιρεία προχώρησε σε μείωση μισθοδοτικών δαπανών ως μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Έτσι, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις από 1154 το προσωπικό το 2020 μειώθηκε στα 1057 με τους 30 να είναι εποχικοί εργαζόμενοι έναντι 12 που ήταν το 2020.

Η εταιρεία προσδοκά ότι στο τέλος της χρήσης του 2022 θα προσεγγίσει το 80% των πωλήσεων του 2019.

Αβεβαιότητες και κίνδυνοι

Οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η άνοδος των επιτοκίων αποτελούν υπολογίσιμο κίνδυνο για την πορεία των πωλήσεων στα καταστήματα Duty Free. Ο κίνδυνος αυτός πηγάζει από το δάνειο που έχει λάβει η ΚΑΕ από την μητρική εταιρεία DUFRY, καθώς και από τα τραπεζικά δάνεια, και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με το δείκτη EURIBOR. Ως εκ τούτου ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο μεταβολής επιτοκίου.

Κατά τη γνώμη της διοίκησης,  η εταιρεία δεν διατρέχει κίνδυνο από διακύμανση τιμών, καθώς δεν κατέχεται χαρτοφυλάκιο χρεογράφων και οι τιμές των προϊόντων που εμπορεύεται δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη διακύμανση. Η αύξηση διεθνώς των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την διατάραξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενεργειακή κρίση, ενδέχεται να τροποποιήσει τις καταναλωτικές συνήθειες, επηρεάζοντας τις πωλήσεις και την κερδοφορία του Ομίλου και της Εταιρείας, ωστόσο δεν αναμένεται η επίδραση να είναι σημαντική λόγω του ότι η επίδραση σε απόλυτες, κατά μονάδα, αξίες των εμπορευμάτων, δεν θα είναι σημαντική.

Υπό νέα διοίκηση

Με νέα διοίκηση λειτουργούν πλέον τα ΚΑΕ μετά την παραίτηση του Γιώργου Βελέντζα, που βρισκόταν στο τιμόνι τις εταιρείας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και πολύ πριν αυτή ιδιωτικοποιηθεί.

Ο κ. Βελέντζας παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επικεφαλής πλέον της εταιρείας με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στο τέλος Μαίου είναι ο Mas- Sarda Luis Marin.

Στη θέση του γενικού διευθυντή είναι ο Alberto Iglesias Pastoriza  ενώ αναπληρωτής γενικός διευθυντής παραμένει ο Παντελής Βελέντζας, γιος του μέχρι πρότινος εκτελεστικού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΚΑΕ.

Διαβάστε επίσης

ΑΒΑΞ – Lamda Development: Τι θα γίνει με το κόστος των έργων υποδομών στο Ελληνικό

Υπουργείο Οικονομικών: Ψάχνει με το… φανάρι επενδυτές για τα σπίτια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών

Μέσω προπληρωμένης κάρτας τα προνοιακά επιδόματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μια κρυφή παράλληλη αγορά που δίνει τζίρο στο λιανεμπόριο,