Κυβερνητική πηγή στο mononews.gr: Η Τράπεζα της Ελλάδος «ήπιε τον Ηρακλή σαν… ρετσινόλαδο»

Την απόλυτα σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών έχει το σχέδιο «Ηρακλής» και το draft του νόμου  «κέντημα» (όπως το έχει χαρακτηρίσει κυβερνητικός αξιωματούχος) είναι έτοιμο και στην τελευταία του λεπτομέρεια, καθώς  θα παραδοθεί σήμερα στους θεσμούς.

Και ενώ αρχικά υπήρχαν από κάποιες τράπεζες επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα «τρέξει» το όχημα του Ηρακλή,

σήμερα σπεύδουν να ετοιμάσουν τιτλοποιήσεις των 10 δισ. ευρώ, ώστε να είναι σίγουρες ότι θα «κλειδώσουν» σημαντικό μέρος των εγγυήσεων, σημειώνει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr.

Ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος –που έχει ετοιμάσει δικό της σχέδιο απαλλαγής των τραπεζών από τα NPEs, το οποίο όμως δεν έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την DG Comp-  συνέδραμε με τους νομικούς της στην επεξεργασία του σχεδίου, με κυβερνητική πηγή  να σχολιάζει πως «ήπιε τον Ηρακλή σαν… ρετσινόλαδο»…

Χτες το απόγευμα στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, οι  CEOs των συστημικών τραπεζών, κκ. Χρήστος Μεγάλου  (Πειραιώς), Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική) και Β. Ψάλτης (Alpha Bank), συμφώνησαν απόλυτα με το σχέδιο που θα σταλεί σήμερα στους δανειστές. Και στόχος είναι να έρθει το συντομότερο προς συζήτηση στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τις τελευταίες μέρες, το νομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τους δικηγόρους των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, συμφώνησαν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής.

Εξάλλου στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η σύσταση του επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να απαλλαγείτε από τα «κόκκινα» δάνεια. Μπείτε στον Ηρακλή» αναφέρει στο mononews.gr πηγή με γνώση του θέματος και συμπληρώνει: Οι τιτλοποιήσεις θα τρέξουν μέσα στο 2020, ακόμα και για τις τράπεζες που καθυστέρησαν την ετοιμασία τους. Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πλέον πως ο Ηρακλής ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μέρα των οργανισμών που διοικούν, «καθαρίζει» το δρόμο για να προχωρήσουν οι τράπεζες στην «επόμενη μέρα».

Η δυναμική του Ηρακλή είναι τέτοια που και ο επικεφαλής της Bank of China, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ήταν «διαβασμένος» και ζητούσε πρόσθετες λεπτομέρειες για το σχέδιο που θα απαλλάξει τις συστημικές τράπεζες από  30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια με την παροχή εγγυήσεων 9,5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Και είναι πιθανό οι  Κινέζοι να αποκτήσουν παρουσία στο δεύτερο σκέλος του Ηρακλή που θα ακολουθήσει το πρώτο.

Το σημαντικό –και  καθοριστικό σημείο που έκαμψε τις αντιρρήσεις των τραπεζιτών που δήλωναν επιφυλακτικοί- είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι με την ολοκλήρωση του «Ηρακλή», η Ελλάδα ως η πλέον σταθερή χώρα των Βαλκανίων, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην περιοχή.

The post Κυβερνητική πηγή στο mononews.gr: Η Τράπεζα της Ελλάδος «ήπιε τον Ηρακλή σαν… ρετσινόλαδο» appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα