Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια – Πότε θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ

Καθώς εξελίσσεται η επιδημία του νέου κορονοϊού (SARS–CoV-2) στη χώρα μας, όλο και περισσότερα ιδιωτικά εργαστήρια «επιστρατεύονται» στη μάχη της ανίχνευσής του.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν συνιστά τον εργαστηριακό έλεγχο σε πολίτες με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, ωστόσο, όποιος το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί στην εξέταση, απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Το τεστ διενεργείται αυτή τη στιγμή στα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μικρότερων εργαστηρίων.

Επί

του παρόντος, το κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά τον εξεταζόμενο και ανέρχεται περί τα 120-300 ευρώ. Εντούτοις, στο «πλάνο» αναμένεται να εισέλθει άμεσα  και ο ΕΟΠΥΥ, αποζημιώνοντας την εξέταση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ

Ο εργαστηριακός έλεγχος συνιστάται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και διενεργείται δωρεάν στα νοσοκομεία αναφοράς που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, ύστερα από παραπομπή του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ο έλεγχος συνιστάται στις εξής περιπτώσεις:

Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονταιΝοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοιαΠροσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετόΗλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

Έλεγχος σε ιδιωτικό εργαστήριο

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τη λοίμωξη COVID-19 διενεργείται στα ιδιωτικά εργαστήρια κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μετάβαση σε δομές υγείας ενέχει κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους εξεταζόμενους όσο και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό, καθώς οι εξεταζόμενοι μπορεί είτε να μεταφέρουν τον ιό στη δομή Υγείας είτε να εκτεθούν στον ιό σε περίπτωση που τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποιο άλλο παθογόνο.

Για το λόγο αυτό απαιτείται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας. Έτσι, όταν ο ασθενής με ύποπτα συμπτώματα προσέρχεται στην ιδιωτική δομή υγείας, οδηγείται σε ειδικό δωμάτιο, αφού πρώτα φορέσει προστατευτική μάσκα. Εναλλακτικά, ορισμένα εργαστήρια κάνουν δειγματοληψία στο χώρο του εξεταζόμενου.

Η διαδικασία

Το δείγμα λαμβάνεται από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό, πρόκειται δηλαδή για επίχρισμα είτε της μύτης είτε του φάρυγγα.

Το υλικό λαμβάνεται με ειδικό στυλεό, τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο και μεταφέρεται στο εργαστήριο. Στον στυλεό αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ημερομηνία λήψης του δείγματος, η Κλινική/Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν εκ των προτέρων καταχωρηθεί σε ειδική φόρμα. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε χρονικό διάστημα εντός 5-7 ωρών.

Εάν το δείγμα βγει θετικό στο ιδιωτικό εργαστήριο, αναφέρεται στον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να ιχνηλατείται και να συμπεριλαμβάνεται στην καταγραφή της επιδημίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο επώασης του ιού (2-14 ημέρες), ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει εντελώς την πιθανότητα λοίμωξης.

Αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, ο εργαστηριακός έλεγχος που διενεργείται σε ιδιωτικά εργαστήρια δεν θα επιβαρύνει τον εξεταζόμενο, αλλά θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ  στην περίπτωση που το περιστατικό παραπέμπεται από τον ΕΟΔΥ ή/και το ΕΚΑΒ.

«Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του κορονοϊού σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να νοσούν ή να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, κατόπιν παραπομπής από τον ΕΟΔΥ ή/και το ΕΚΑΒ δύναται να διενεργείται σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια», αναφέρει η σχετική απόφαση.

Η εξέταση έχει κοστολογηθεί, ενώ σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να  καθοριστούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα