Κορονοϊός: Καλή η ψυχραιμία, καλύτερο το σχέδιο και η προετοιμασία…

Οι καταστάσεις που βιώνει η χώρα τα τελευταία 24ώρα είναι πρωτοφανείς. Δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν, -τουλάχιστον στο πρόσφατο-, αντιμέτωπη με μια τόσο απειλητική επιδημία παγκοσμίων διαστάσεων. Από την αρχή της εβδομάδας και πολύ περισσότερο το τελευταίο 24ώρο, οι πολίτες σπεύδουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν ρύζι, όσπρια, γάλα μακράς διαρκείας αλλά και απολυμαντικά κάθε είδους (χλωρίνες, αντισηπτικά) σε μεγάλες ποσότητες.

Η ανησυχία έχει κυριεύσει τον κόσμο, ο οποίος προσπαθεί να προετοιμαστεί και να προστατευθεί

όσο μπορεί για τα χειρότερα. Είναι ενδεικτικό πως οι προστατευτικές μάσκες στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού ή κοραναϊού (όπως πολλοί ονομάζουν τον ιό) στην Ελλάδα τείνουν να εξαντληθούν… Η ατμόσφαιρα, όπως παρατηρούν έμπειροι λιανέμποροι αρχίζει να μοιάζει με τις ημέρες του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls…

Οι παραινέσεις των αρμόδιων για ψυχραιμία δεν φαίνεται να πιάνουν και τόσο τόπο. Και εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και η απάντηση είναι απλή. Γιατί κανείς δεν πιστεύει πως η Ελλάδα, με τους μηχανισμούς και την οργάνωση που διαθέτει μπορεί να έχει προετοιμαστεί επαρκώς για ένα τέτοιο φαινόμενο.

Δυστυχώς και ανεξάρτητα εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται –όπως για παράδειγμα η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων- είναι τα πλέον κατάλληλα, οι δηλώσεις των αξιωματούχους που έχουν επιφορτισθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος πως «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη», αντί να καθησυχάζουν, μόνο γέλωτα και ειρωνικά σχόλια προκαλούν. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν με παρρησία πως «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από την κρίση». Μετά από λίγο διάστημα η χώρα έμπαινε στην πιο καταστροφική κρίση που γνώρισε ποτέ κράτος σε καιρό Ειρήνης. Με τις γνωστές συνέπειες που εξακολουθούν μέχρι σήμερα–δώδεκα περίπου χρόνια αργότερα- να ταλαιπωρούν τον τόπο.

Είναι λοιπόν ανάγκη, όταν κοπάσει και περιορισθεί το φαινόμενο –ελπίζουμε πολύ σύντομα-, να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τον τρόπο που η Πολιτεία και οι θεσμοί της θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί να πορεύεται έτσι η χώρα. Είναι ζητούμενο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος. Είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν τόσο η παρούσα όσο και οι επόμενες κυβερνήσεις.

Η σωστή και η αποτελεσματική οργάνωση που αποδίδει καρπούς είναι στοιχεία που χτίζουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στον Κράτος. Καλές λοιπόν οι προτροπές για ψυχραιμία, και αποφυγή του πανικού, καλύτερο όμως το σχέδιο και η προετοιμασία…

*Εντύπωση έχει προκαλέσει στον γράφοντα ο «ερασιτεχνισμός» και η ελαφρότητα που επέδειξαν -τουλάχιστον στην αρχή- κάποιες επιχειρήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Μόνο όταν εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία και ήταν εμφανές πως αργά ή γρήγορα θα περνούσε και την πόρτα της Ελλάδας, άρχισαν να κινητοποιούνται και να προετοιμάζονται πιο εντατικά. Όλα αυτά, όταν όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί και αξιωματούχοι προειδοποιούσαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Βέβαια, για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρως τω Καίσαρι», υπήρξαν και εταιρείες που φέρθηκαν επαγγελματικά και φρόντισαν έγκαιρα με ειδικούς συμβούλους να καταστρώσουν ολοκληρωμένα σχέδια για παν ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα