Κέρδη μέχρι 48% έχει προσφέρει το «ράλι ανακούφισης» στις τραπεζικές μετοχές – Πώς ερμηνεύονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ

00:26 8/4/2020 - Πηγή: Mononews

Κέρδη που φτάνουν μέχρι το 48% έχει προσφέρει στις τραπεζικές μετοχές το… «ράλι ανακούφισης» το οποίο και βρίσκεται σε εξέλιξη  εδώ και δύο εβδομάδες. Εξέλιξη που έρχεται να αποζημιώσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον ,όλους εκείνους που είχαν το σθένος να αγοράσουν στα χαμηλά της αγοράς.

Πιστεύοντας ότι μετά από τις στοχευμένες παρεμβάσεις της ΕΚΤ, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κινούμενο μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό  πλαίσιο, δεν θα κινδυνεύσει από την κρίση. Μάλιστα από χθες οι ελληνικές τράπεζες

απέκτησαν πρόσβαση σε διευρυμένες πηγές ρευστότητας, μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες να δέχεται κατ’ εξαίρεση ως ενέχυρο, τα μειωμένης διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα και όχι μόνον. Έτσι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, να δίνουν  τα «χαρτιά» τους στην ΕΚΤ και να αντλούν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, με αρνητικό επιτόκιο…

Αν αυτό το νέο δεδομένο συγκριθεί με τα παλαιότερο «εργαλείο» της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, τότε είναι πασιφανές ότι τώρα οι συνθήκες είναι πολλαπλασίως ευνοϊκότερες, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλήρως αμοιβαιοποιημένο με το Ευρωπαϊκό. Πέραν τούτων, το σημερινό οικονομικό status των ελληνικών τραπεζών, είναι καταφανώς πιο στιβαρό σε σχέση με τα ασφυκτικές καταστάσεις που στιγμάτισαν την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα.

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» οι τραπεζικές μετοχές γνώρισαν πολύ πόνο, αλλά τις τελευταίες μέρες η ανοδική αντίδραση είναι πολύ ισχυρή. Ναι μεν δεν ικανή να αποσβέσει όλες τις ζημιές που έχει προκαλέσει η μεγάλη βουτιά στις αποτιμήσεις, ωστόσο εγγράφεται ως θετική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο αναποδογύρισμα των επενδυτικών προσδοκιών, που ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.

Τι έχει συμβεί και στις τέσσερις τράπεζες

Λαμβάνοντας ως βάση τα ψηλά της αγοράς, που με όρους Γενικού Δείκτη κατακτήθηκαν στις 24 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, η μετοχή της Εθνικής ήταν τότε στα 3,045 ευρώ. Στη διάρκεια της πτωτικής φάσης που ακολούθησε, κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας, το «χαρτί» της Εθνικής έφτασε στις 23 Μαρτίου να τιμολογείται στα 0,85%. Έχοντας χάσει σε αυτό το διάστημα της καταιγίδας των πωλήσεων το 72,1% της αξίας του. Έκτοτε όμως η ανοδική αντίδραση έχει αποφέρει κέρδη 48% καθώς χθες η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 1,285 ευρώ. Με συνέπεια οι απώλειες από τα ψηλά της αγοράς να είναι τώρα στο 58,7%.

Στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς και στο διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 16 Μαρτίου (όταν και βρέθηκε στα χαμηλά της) η μετοχή υποχώρησε κατά 71,2%. Κινούμενη από τα 3,30 στα 0,9505 ευρώ. Από τότε όμως η μετοχή έχει καταγράψει ανοδική αντίδραση, καθώς έχει ενισχυθεί κατά 38,2% κλείνοντας χθες στα 1,314 ευρώ. Και με τις απώλειες από τα υψηλά να έχουν περιοριστεί τώρα στο 60,2%.

Η μετοχή της Alpha Bank βρισκόταν στις 24 Ιανουαρίου στα 1,855 ευρώ και στις 23 Μαρτίου κατέπεσε στα 0,53% καταγράφοντας απώλειες 71,4%. Έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά 32,5% αφού χθες έκλεισε στα 0,702 ευρώ. Είναι όμως ακόμη 62,6% πιο κάτω, σε σύγκριση με τα υψηλά της αγοράς.

Το «χαρτί» της Eurobank έχασε το 65,3% στο διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου, αφού από τα 0,908 ευρώ υποχώρησε στα 0,315 ευρώ. Από τότε έχει κερδίσει 20,7% καθώς χθες έκλεισε στα 0,3801 ευρώ. Με τις απώλειες από τα ψηλά της αγοράς να διαμορφώνονται πλέον στα 58,1%.

Οι συσχετισμοί τζίρου και όγκου συναλλαγών

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, η μέση ημερήσια των συναλλαγών στην πτωτικής τους φάση ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη από εκείνη της ανοδικής αντίδρασης. Λογικό και εξηγήσιμο καθώς οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες. Από την άλλη πλευρά όμως, ό όγκος των συναλλαγών( μετρούμενος σε τεμάχια που αλλάζουν χέρια) είναι μεγαλύτερος στη διάρκεια του «ράλι ανακούφισης», με εξαίρεση τη Eurobank.

H Alpha Bank έχει…45,2% μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην περίοδο της ανοδικής αντίδρασης, από ότι στην καθοδική της φάση (8,371 εκατ. μετοχές την ημέρα, έναντι των 5,765 εκατ.) Σε ότι αφορά το μέσο ημερήσιο τζίρο, αυτό είναι τώρα 21,4% χαμηλότερος (5,515 εκατ. ευρώ, από 7,021 εκατ. ευρώ).

Στην Εθνική ο όγκος των συναλλαγών έχει ενισχυθεί κατά 46,5% στην ανοδική της φάση, ενώ η αξία των συναλλαγών είναι 15,2% πιο κάτω.

Η Πειραιώς έχει μείωση της αξίας των συναλλαγών κατά 40,7%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών είναι αυξημένος κατά 9,1% στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.

Η  Eurobank παρουσιάζει κάμψη του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών κατά 44,9% και 7,1% αντίστοιχα, στα διαστήματα της ανόδου και της προηγηθείσας πτώσης των τιμών.

Όλα αυτά μοιάζουν με τη…φωτοβολίδα στην ομίχλη, που ναι μεν προσφέρει ορατότητα, αλλά δεν τη διαλύει. Και ώς τούτου και οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη καιρό μπροστά τους για να πιστοποιήσουν ότι τα δύσκολα για τους επενδυτές, είναι όντως παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα