«Καμπανάκι» από την ING: H Ευρώπη «ιαπωνοποιείται» και δύσκολα θα ξεφύγει

Η αναιμική ανάπτυξη και ο αναιμικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημαίνουν ότι η περιοχή βαδίζει, πιθανότατα, στον δρόμο της Ιαπωνίας και η διαφυγή από το μοντέλο αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη, με βάση το ιστορικό της Ιαπωνίας, υποστηρίζει η ING Group.

Η κατάσταση στην Ευρώπη την έχει αφήσει από καιρό ανοιχτή σε συγκρίσεις με την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990.

Σε

έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ING παραθέτει ομοιότητες, όπως η αύξηση του δημόσιου χρέους, η συσσώρευση επισφαλών δανείων στις τράπεζες, η γήρανση του πληθυσμού και η τεράστια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Παρότι είναι γεγονός ότι στην περίπτωση της Ιαπωνίας οι Αρχές καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η χώρα έπεσε επίσης θύμα της κακής χρονικής συγκυρίας, σύμφωνα με την ING. Οι όποιες πιθανότητες ανάκαμψης εξανεμίστηκαν από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997-98, μετά την κατάρρευση της φούσκας των dot-com και αργότερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτή είναι ίσως και η τύχη της Ευρωζώνης, η οποία πέρυσι φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της αποκλιμάκωσης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, για να ωθηθεί όμως ξανά προς την άλλη κατεύθυνση.

Καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις επιβαρύνουν το κλίμα και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων ή επανεκκίνησης της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Χωρίς ισχυρή ανάκαμψη, είναι δύσκολο να ξεφύγει από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τον χαμηλό πληθωρισμό και συνακόλουθα από το περιβάλλον των χαμηλότερων επιτοκίων», υποστηρίζουν οι Carsten Brzeski και Inga Fechner, οικονομολόγοι της ING. «Η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να τερματιστεί γρήγορα και η νομισματική πολιτική να μην έχει αρκετά πυρομαχικά στο μανίκι της, με τα επιτόκια να παραμένουν κολλημένα κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια», προσθέτουν.

Οι παραλληλισμοί σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια «διόγκωση» του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας τα επόμενα χρόνια και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο. Υπάρχει επίσης η προοπτική αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης για να αποφευχθεί η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

«Για τη ζώνη του ευρώ, το πιο σημαντικό μάθημα πιθανότατα δεν είναι τόσο η βασική αιτία της ιαπωνικοποίησης, αλλά οι απέλπιδες προσπάθειες να ξεφύγει από αυτήν», ανέφερε η ING: «Δεν θα υπάρξει μεγάλο περιθώριο αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια».

The post «Καμπανάκι» από την ING: H Ευρώπη «ιαπωνοποιείται» και δύσκολα θα ξεφύγει appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα