Ιταλική F4: Αγωνίζεται στο Red Bull Ring ο Μαρκογιάννης!

Επιστροφή στη δράση για την Ιταλικής Formula 4 powered by Abarth και τον Τζώρτζη Μαρκογιάννη, στο Red Bull Ring της Αυστρίας.

Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, ο Έλληνας οδηγός επιστρέφει πίσω από το τιμόνι του μονοθεσίου της CRAM Motorsport, στοχεύοντας σε δυναμική παρουσία στην τελική ευθεία της πρώτης του σεζόν πλήρους εμπλοκής στο θεσμό στον οποίο γεννιούνται οι θρύλοι. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η εμπειρία που έχει στην πίστα

της Στυρίας αλλά και σε εκείνη της Μόντσα που ακολουθεί στο πρόγραμμα, μιας και σε αυτές έκανε τις δύο περυσινές του συμμετοχές.

O 16χρονος μοιράστηκε μαζί μας τις προσδοκίες του για τους τρεις αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Επιστρέφεις στους αγώνες μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις;

Μετά από περίπου ένα μήνα διαλείμματος, ανυπομονώ να επιστρέψω πίσω από το τιμόνι, ειδικά σε μία από τις αγαπημένες μου πίστες, το Red Bull Ring. Έχω δουλέψει σκληρά στο σώμα και στην νοοτροπία μου κατά την διάρκεια των διακοπών και είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσω το τελευταίο κομμάτι της φετινής σαιζόν με μία σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις μου.

Επικέντρωσες την προσοχή σου ειδικά σε κάποιο τομέα ώστε να βελτιωθείς ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος;

Η επίσκεψή μου στο προπονητικό κέντρο της Formula Medicine με βοήθησε να επικεντρώσω το πρόγραμμα προετοιμασίας μου στα σημεία όπου υστερώ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους οδηγούς. Ακολούθησα ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής για να διατηρήσω την φυσική μου κατάσταση σε ιδανικό επίπεδο, και συνάμα δούλεψα πολλές ώρες στον προσομοιωτή με στόχο την μεγιστοποίηση της οικονομίας ενέργειας του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της οδήγησης. Ακόμη, επικεντρώθηκα στην τελειοποίηση της απόδοσής μου στον προσομοιωτή σε προσομοιώσεις κατατακτήριων δοκιμών.

Η πίστα του Red Bull Ring σου είναι οικεία έχεις αγωνιστεί εκεί και πέρυσι. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα στις κατατακτήριες δοκιμές; Είναι εφικτό ένα πλασάρισμα στη δεκάδα;

Οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κλπ) παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια μιας ημέρας, συνεπώς η προσαρμογή του οδηγικού στυλ με βάση τα χαρακτηριστικά της πίστας θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Ακόμη, η χρήση από άλλο μονοθέσιο, καθώς και η αποφυγή της κίνησης θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την έκβαση των κατατακτήριων δοκιμών. Ένα πλασάρισμα στη δεκάδα είναι δυνατό με δεδομένο ότι πρόκειται για μία πίστα που γνωρίζω καλά. Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα όμως απαιτεί ύψιστο επίπεδο συγκέντρωσης και εμπιστοσύνης στο αυτοκίνητο, τομείς πάνω στους οποίους έχω δουλέψει σκληρά κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Η διαδρομή των 4.3km έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, θες να μας περιγράψεις ένα γύρο από τη θέση του οδηγού;

Ξεκινώντας από την γραμμή τερματισμού, η ευθεία ανηφορίζει για την στροφή 1, η οποία είναι δεξιά. Το σημείο φρεναρίσματος βρίσκεται ακριβώς μετά τα 100 μέτρα, κατεβάζουμε από 6η σε 4η ταχύτητα και προσπαθώντας να διατηρήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στην κορυφή χρησιμοποιούμε όλο το κράσπεδο εξόδου. Ακολουθεί μεγάλη ευθεία με απότομη ανηφορική κλίση στο δεύτερο τμήμα της, συνεπώς η υψηλή ταχύτητα εξόδου από την πρώτη στροφή είναι σημαντική. Συνεχίζοντας κατευθυνόμαστε προς την στροφή 3, μία κλειστή δεξιά. Ξεκινά το φρενάρισμα περίπου στα 75 μέτρα πριν την στροφή, και ταυτόχρονα κατεβάζουμε τρεις ταχύτητες.

Στην κορυφή παρατηρείται περαιτέρω αύξηση της ανηφορικής κλίσης, γεγονός που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει το πίσω μέρος κατά την επιτάχυνση. Χρησιμοποιώντας πάλι όλο το κράσπεδο, είναι σημαντική η μεγιστοποίηση της ταχύτητας εξόδου, εφόσον ακολουθεί τρίτη, αυτή την φορά κατηφορική ευθεία. Φτάνοντας στο δυνατότερο σημείο φρεναρίσματος της πίστας, στην στροφή 4, είναι πολύ πιθανή η αποσταθεροποίηση του πίσω μέρους ή ένα μπλοκάρισμα στους μπροστινούς τροχούς λόγω της απότομης κατηφορικής κλίσης, συνεπώς απαιτείται πλήρης εγρήγορση για οποιαδήποτε διόρθωση.

Στον γύρο των κατατακτήριων οι οδηγοί συνηθίζουν να μεταφέρουν ελαφρώς τον συντελεστή πέδησης προς τα πίσω, για να εκμεταλλευτούν όλο το διαθέσιμο κράτημα σε όλες τις ζώνες φρεναρίσματος, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος και φθοράς των μπροστινών τροχών. Στην κορυφή, μολονότι χρησιμοποιείται η 3η ταχύτητα, παρατηρείται έντονη υποστροφή, και το δεξί “σπάσιμο” στην έξοδο συχνά ξεγελά οδηγούς, ιδιαίτερα σε βρόχινες συνθήκες. Ακολουθεί αριστερή ελαφρώς παρατεταμένη στροφή μεσαίας ταχύτητας με τυφλή έξοδο, στην οποία χρησιμοποιείται ελάχιστο φρένο για την μετατόπιση του βάρους στον μπροστινό άξονα και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση της υποστροφής.

Η μετατόπιση του μονοθεσίου όσο πιο δεξιά στην είσοδο, καθώς και η ακρίβεια στην αγωνιστική γραμμή δίνει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης, εφόσον είναι δυνατή η χρήση της 5ης σχέσης έναντι της συνήθους 4ης σχέσης. Παραμένουμε στο κράσπεδο εξόδου στα δεξιά, με στόχο να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ταχύτητα στην στροφή 7, μία από τις γρηγορότερες και πιο συναρπαστικές στην πίστα. Στην έξοδο απαιτείται η χρήση όλου του κρασπέδου, όμως είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα όρια της πίστας, συνεπώς είναι μία στροφή στην οποία χτίζεται η ταχύτητα κατά την διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου. Ακολουθεί σύντομη ευθεία και στην συνέχεια η προτελευταία και γρηγορότερη στροφή της πίστας.

Πρόκειται για μία δεξιά με τυφλή έξοδο, στην οποία μετά από ένα σύντομο φρενάρισμα χρησιμοποιείται η 5η ταχύτητα. Εδώ επίσης παίζει καταλυτικό ρόλο η ακρίβεια στην τοποθέτηση του μονοθεσίου, καθώς η κατάχρηση του κρασπέδου εξόδου οδηγεί σε έξοδο. Τέλος, η στροφή 10 χαρακτηρίζεται από θετική κλίση στην κορυφή της, συνεπώς είναι σημαντικό να διατηρηθεί υψηλή η ταχύτητα εισόδου. Το κράσπεδο εξόδου επίσης ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει το μονοθέσιο σε περίπτωση κατάχρησής του, οπότε είναι σημαντική η λελογισμένη χρήση του, καθώς και η αποφυγή του σε συνθήκες βροχής ή υψηλών επιπέδων υγρασίας.

Ποιο είναι το καλύτερο σημείο για προσπέρασμα;

Το καλύτερο σημείο για προσπέρασμα κατά την άποψή μου είναι η είσοδος της στροφής 3, καθώς προηγείται μεγάλη ευθεία με ζώνη δυνατού φρεναρίσματος, και η ταχύτητα είναι αρκετά χαμηλή. Επίσης, υπάρχει άσφαλτος εκτός πίστας στην έξοδο για την αποφυγή τυχόν επαφών.

Που είναι το πιο απαιτητικό φρενάρισμα;

Το πιο απαιτητικό φρενάρισμα είναι με διαφορά αυτό προσεγγίζοντας την στροφή 4, καθώς υπάρχει έντονη κατηφορική κλίση η οποία αποσταθεροποιεί το πίσω μέρος. Τα μπλοκαρίσματα μπροστινών τροχών είναι συχνό φαινόμενο, και το παραμικρό λάθος ενδέχεται να οδηγήσει σε υποστροφή, οδηγώντας το μονοθέσιο εκτός πίστας. Τέλος, υπό βροχή είναι ιδιαίτερα απαιτητικό να ελαττωθεί η ταχύτητα χωρίς την παραμικρή αποσταθεροποίηση.

Πληροφορίες Πίστας:

Red Bull Ring, Spielberg, Αυστρία
Γύρος 5, 10-12.09.2021
Μήκος: 4.318m
Στροφές: 10
Διάρκεια αγώνων: 30’ + 1 γύρο

Το πρόγραμμα του Σαβ/κου:

Σάββατο 11/9, 9.30 ώρα Ελλάδας, Κατατακτήριες Δοκιμές
Σάββατο 11/9, 12.45 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 1
Κυριακή 12/9, 12.25 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 2
Κυριακή 12/9, 18.15 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 3

Οι αγώνες θα μεταδοθούν LIVE από τις επίσημες σελίδες της Ιταλικής Formula 4 σε YouTube και Facebook.

Διαβάστε επίσης:Ένας Έλληνας στην ιταλική F4, όπου γεννιούνται θρύλοι!Alfa Romeo Giulia και Stelvio «6C Villa d’Este»: Η επιτομή της κομψότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα