Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Χάος στα λογιστήρια, κίνητρο Σταϊκούρα με παραγραφή στα 3 χρόνια των ελέγχων της εφορίας

Χάος επικρατεί στα λογιστήρια των επιχειρήσεων καθώς πλησιάζει ο χρόνος, η 1η Οκτωβρίου 2020 για τις εμπορικές επιχειρήσεις και η 1η Ιανουαρίου 2021 για όλες τις υπόλοιπες, που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, MyData, όλα τα δεδομένα σύνοψης εσόδων και εξόδων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε τιμολόγιο, όταν θα κόβεται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να διαβιβάζεται άμεσα και στην ΑΑΔΕ.

Προς τον σκοπό αυτό δε, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους επιχειρηματίες, με σπουδαιότερο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελλάδος κ. Βασίλης Καμπάνης, αυτό της παραγραφής από πέντε σε τρία χρόνια του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου. Μέχρι σήμερα και για πέντε χρόνια μία επιχείρηση κινδύνευε να υποστεί ελέγχους από την εφορία, γεγονός το οποίο μπορούσε να ερμηνευθεί μόνο ως… ομηρία, όπως αναφέρουν παράγοντες του λιανεμπορίου. Πλέον ο χρόνος αυτός μειώνεται στα τρία χρόνια.

«Πλην όμως, δεν παύει να υπάρχει θέμα ελλιπούς ενημέρωσης», υποστηρίζει ο κ. Καμπάνης κι αυτό διότι «οι φοροτεχνικοί καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα για λογαριασμό των φορολογούμενων. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται στο τέλος του μήνα να υποβάλουν δύο δόσεις μαζεμένες στην εφορία για τον φόρο εισοδήματος συν τις απλήρωτες δόσεις στην εφορία που έφερε η πανδημία, αν αυτές δεν έχουν ρυθμιστεί. Ταυτόχρονα, τον επόμενο μήνα τρέχει η μία δόση του φόρου εισοδήματος και για τους επόμενους μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ».

Ο ίδιος προβλέπει ότι «αν συνεχιστεί η πανδημία οι φόροι θα μείνουν απλήρωτοι. Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει σε μία νέα και γενναία ρύθμιση οφειλών».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ένα σημαντικό βήμα ψηφιοποίησης των φορολογικών στοιχείων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσων και αδιάβλητων ελέγχων από μέρους των φορολογικών αρχών. Ακόμη, βάζει σε τάξη τις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, αυτοματοποιεί τις ελεγκτικές διαδικασίες εξοικονομώντας χρόνο και για τις δύο πλευρές και ευνοεί τους συνεπείς φορολογουμένους, αφού θα μειώσει το διαχειριστικό τους κόστος και θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ. Προκειμένου να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατέθεσε έδωσε κίνητρα, με κυριότερο τη μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους.

Συγκεκριμένα, για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, προβλέπονται τα εξής:

• Μειώνεται από 5 σε 3 έτη για τον εκδότη του τιμολογίου και 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

• Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα έτη κατά τα οποία εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

• Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

• Παρέχεται υπερέκπτωση κατά ποσοστό 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα