Ιδού το νέο Honda Civic!

Μεγάλωσε, εξηλεκτρίστηκε, έγινε 50 ετών, πλέον μιλάμε για την 11η γενιά ενός από τα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα στον πλανήτη

Από το 1972 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το Civic ήταν ανέκαθεν ένα ‘αυτοκίνητο για τον κόσμο’ σύμφωνα με τον ορισμό της Honda. Τώρα, βασισμένο σε 50 χρόνια πορείας και με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 27,5 εκατομμύρια οχήματα σε 170 χώρες, η 11η γενιά Civic αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη εξέλιξη του χαρακτηριστικού σχήματος του μοντέλου και απηχεί τη διακριτική, κομψή σχεδίαση των πρόσφατων μοντέλων της Honda

που έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.

Η τεχνολογία e:HEV της Honda βρίσκεται και εδώ, ολοκληρώνοντας τη δέσμευση της μάρκας να εξηλεκτρίσει όλα τα μοντέλα της που ταξινομούνται εντός Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του 2022. Το υβριδικό κινητήριο σύνολο χρησιμοποιεί μία μπαταρία ιόντων λιθίου που τροφοδοτεί δύο συμπαγείς ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι συνδυάζονται με έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson. Αυτό προσφέρει εντυπωσιακή συνολική απόδοση, χάρη στην εξαιρετική ενεργειακή πυκνότητα, τη θερμική αποδοτικότητα και τη ροπή του.

Έχοντας προσαρμοστεί ειδικά για χρήση στο νέο Civic, το σύστημα e:HEV λειτουργεί πιο ομαλά προσφέροντας ενισχυμένη αίσθηση γραμμικής επιτάχυνσης με εξαιρετικά χαμηλές τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο Civic με 108gr CO2 δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη βελτίωση της άνεσης, της ευκολίας και της ασφάλειας, με το Apple CarPlay και το Android Auto να διατίθενται στάνταρ. Για πρώτο φορά στο Civic, οι κορυφαίες εκδόσεις Advance θα είναι εξοπλισμένες με έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 10.2” που προσφέρει στους χρήστες μία σειρά από προσαρμόσιμες ενδείξεις για την απεικόνιση των πλέον σχετικών γι’ αυτούς πληροφοριών. Περιλαμβάνει επίσης τη διευρυμένη σουίτα προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού SENSING της Honda, που έχουν βελτιωθεί ειδικά γι’ αυτό το νέο μοντέλο. Η εισαγωγή νέων, έξυπνων βοηθημάτων οδηγού και τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας, πλέον του αυξημένου αριθμού αερόσακων και των νέων δομικών στοιχείων που έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερη προστασία στις συγκρούσεις, εξασφαλίζουν βέλτιστη ασφάλεια τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες.

Μακρύτερο μεταξόνιο και χαμηλότερη γραμμή οροφής διαμορφώνουν μία σιλουέτα τύπου coupe, το συνολικό μήκος αμαξώματος ξεπερνάει τα 4.5m

Το μεταξόνιο του νέου Civic είναι κατά 35mm μεγαλύτερο από του προηγούμενου μοντέλου, αλλά με μικρότερο κατά 20mm πίσω πρόβολο και μειωμένο συνολικό ύψος. Παρά το φαρδύτερο μετατρόχιο, το συνολικό πλάτος του οχήματος παραμένει στα 1.800mm, που είναι το ίδιο με του προηγούμενου μοντέλου. Διατίθεται μία γκάμα ζαντών αλουμινίου, με το κάθε σχέδιο να υποδηλώνει φινέτσα και δυναμισμό. Μία ζάντα αλουμινίου 17 ιντσών διατίθεται στάνταρ στις εκδόσεις Elegance, ενώ ζάντες 18” τοποθετούνται στις εκδόσεις Sport και Advance, με την τελευταία να υιοθετεί δίχρωμο φινίρισμα. Το σχέδιο και το φινίρισμα κάθε ζάντας είναι μελετημένα ώστε να συμπληρώνουν τη σπορ και ραφιναρισμένη εμφάνιση του Civic.

Το νέο Civic θα διατίθεται με μία παλέτα μοντέρνων εξωτερικών χρωμάτων, με το Sonic Grey να αποτελεί τη στάνταρ επιλογή. Επιπλέον χρώματα αμαξώματος περιλαμβάνουν τα φινιρίσματα Premium Crystal Red και Premium Crystal Blue pearlescent, καθώς και τα μεταλλικά Crystal Black και Platinum White.

Τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση και τη λειτουργικότητα. Τόσο οι υφασμάτινες όσο και οι δερμάτινες εκδόσεις αποτελούνται από ένα παχύ υλικό που δεν ζαρώνει, και που προσφέρει ένα φινίρισμα απέριττης πολυτέλειας. Το πίσω πλαίσιο του μπροστινού καθίσματος έχει δημιουργηθεί με ένα μονοκόμματο υλικό, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη θέα από πίσω.

Διατίθενται δύο σχέδια καθισμάτων: μαύρα με λεπτομέρειες χωρίς ραφές και μαύρα με λευκή ραφή. Τα υφασμάτινα καθίσματα είναι στάνταρ στις εκδόσεις Elegance, ενώ η ανώτερη έκδοση Sport διατίθεται με ένα συνδυασμό υφάσματος και δέρματος, στάνταρ, με τις εκδόσεις Advance να προσφέρουν πλήρως δερμάτινη ταπετσαρία.

Η αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος σε ποσοστό 19% είναι σημαντική. Στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, ένα ισχυρό πλαίσιο σε σχήμα δακτυλίου δημιουργεί μία στιβαρή δομή άρθρωσης.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και πίσω, με ένα δεύτερο πλαίσιο σε σχήμα δακτυλίου. Αυτά συνδέονται με μία εξαιρετικά άκαμπτη δομή τύπου πλέγματος κατά μήκος του πατώματος, που συνδυάζεται με ενισχυμένο κεντρικό τούνελ. Εκτός από τη βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ο πιο άκαμπτος κλωβός προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα άνεσης και ασφάλειας, καθώς ελάχιστοι θόρυβοι, κραδασμοί και τριγμοί (χαρακτηριστικά NVH) μεταφέρονται στην καμπίνα και βελτιώνεται η παραμόρφωση του πατώματος σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το υβριδικό σύστημα e:HEV αποδίδει συνολική ισχύ 135KW/184PS και ροπή 315 Nm. Το Civic επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 7,8sec. Αξιοσημείωτες βελτιώσεις έχουν επιτευχθεί στην αποδοτικότητα σε πραγματικές συνθήκες: CO2 από 108 g/km (WLTP) και να πετυχαίνει κατανάλωση 4,7 L/100km (WLTP). Το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης συνδυάζει μία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία ιόντων λιθίου και δύο ηλεκτροκινητήρες με έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson. Το σύστημα e:HEV εναλλάσσεται χωρίς ειδοποίηση μεταξύ των λειτουργιών EV, Hybrid και Engine Drive χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό. Σε ένα αστικό περιβάλλον, το όχημα κινείται τον περισσότερο χρόνο ηλεκτρικά με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Για σπορ οδήγηση σε δρόμους με στροφές, οι μηχανικοί της Honda έχουν εξελίξει το σύστημα ‘winding road detection system’. Αυτό εξασφαλίζει ότι το όχημα βρίσκεται στο πιο κατάλληλο drive mode για βελτίωση της απόκρισης και μείωση των περιττών και συχνών εναλλαγών μεταξύ των drive modes. Σε αυτό το σενάριο, εφαρμόζεται επίσης ένα ισχυρότερο επίπεδο επιβράδυνσης για αύξηση της πληροφόρησης του οδηγού. Στις υψηλές ταχύτητες και στο Engine Drive, το σύστημα προσφέρει άμεση επιτάχυνση, παρέχοντας υψηλή ροπή στα υψηλότερα φορτία χάρη στην τεχνολογία άμεσου ψεκασμού.

Με τη βοήθεια ενός επιλογέα, οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν απρόσκοπτα μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων οδήγησης: ‘Normal’, ‘Sport’, ‘Eco’ και ‘Individual’. Το Sport βελτιώνει την απόκριση στο γκάζι και την απόδοση, ενώ το Eco προσαρμόζει την απόκριση του γκαζιού με γνώμονα τη βελτιωμένη κατανάλωση. Το νέο πρόγραμμα Individual επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά του Civic ώστε να ταιριάζουν στο δικό τους οδηγικό στιλ.

Τεχνικά χαρακτηριστικάΜοντέλα EleganceSportAdvanceΤύπος Κινητήρα  2.0L άμεσου ψεκασμού βενζινοκινητήρας κύκλου Atkinson Κινητήριοι Τροχοί  FWD Τύπος Κιβωτίου  eCVTΚινητήριο Σύνολο  e:HEV Κυβισμός (cc)  1993Διάμετρος X Διαδρομή (mm)  Διάμετρος: 81    Διαδρομή: 96.7 Λόγος συμπίεσης  13.9:1Πρότυπο εκπομπών ρύπων  Euro 6D ΕΠΙΔΟΣΕΙΣΜέγιστη ισχύς κινητήρα (kW at rpm)  105kW @ 6,000rpmΜέγιστη ροπή κινητήρα (Nm at rpm)  186Nm @ 4500rpmΜέγιστη ισχύς ηλεκτροκινητήρα (kW)  135KW/184PSΜέγιστη ισχύς ηλεκτροκινητήρα (Nm)  315Nm 0 → 100 km/h (δευτερόλεπτα) 7.87.98.1Τελική Ταχύτητα (km/h) 180180180ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝWLTP*       Χαμηλές – CO2 g/km 9499101Μεσαίες – CO2 g/km 899395Υψηλές – CO2 g/km 96101102Πολύ Υψηλές – CO2 g/km 133140141Συνδυασμένες – CO2 g/km 108113114Χαμηλή – FC l/100km 4.24.44.5Μεσαία – FC l/100km 3.94.14.2Υψηλή – FC l/100km 4.24.54.5Πολύ Υψηλή – FC l/100km 5.96.26.2Συνδυασμένη – FC l/100km 4.755Μονοξείδιο του άνθρακα CO (mg/km) 140.1Υδρογονάνθρακες πλην Μεθανίου (mg/km) 14.1Οξείδια του Αζώτου NOx (mg/km) 7.6ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Μήκος (mm) 4.551mmΠλάτος (mm) 1.802mmΎψος – Χωρίς Φορτίο (mm) 1.408mmΜεταξόνιο (mm) 2.734mmΧωρητικότηταΡεζερβουάρ καυσίμου (litres) 40Χωρητικότητα χώρου αποσκευών – Με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση (λίτρα, μέθοδος VDA)   410 410  404 ΒάρηΑπόβαρο (kg)  1.517 1.533  1.533 Μέγ. Επιτρεπόμενο Βάρος (kg)  1.865 1.930 1.930

Διαβάστε επίσης:

Κοινοπραξία: Sony και Honda

Honda: Επενδύει 58 δις ευρώ στην ηλεκτροκίνηση!

Hλεκτρικό VAN με κυψέλες υδρογόνου!

Keywords
Τυχαία Θέματα