Η σημασία της μάσκας στην μετάδοση του ιού μέσα από το παράδειγμα των Starbucks

Όταν μία γυναίκα με κορονοϊο επισκέφτηκε ένα Starbucks καφέ στα βόρεια της Σεούλ αυτόν τον μήνα, πάνω από 12 πελάτες βρέθηκαν αργότερα θετικοί στο τεστ του ιού. Αλλά τέσσερις υπάλληλοι που φορούσαν μάσκες προσώπου κατάφεραν να γλυτώσουν από τη μόλυνση.

Η έξαρση που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου στην πόλη Πατζού της Νότιας Κορέας είναι άλλο ένα παράδειγμα του πόσο ραγδαία μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός SARS-CoV-2 σε περιορισμένους, εσωτερικούς χώρους – καθώς και με ποιους τρόπους μπορεί να ελαττωθεί η μετάδοση του. Με τις υγειονομικές

αρχές σε όλο τον κόσμο να εξετάζουν τα στοιχεία που αφορούν στις μάσκες προσώπου, η περίπτωση αυτή των 27 ατόμων που σχετίζεται με το κλιματιστικό του καταστήματος, ενισχύει την άποψη που τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης τους, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.

«Αυτό δείχνει πολλά για τον ρόλο που παίζουν οι μάσκες,» είπε ο Μα Σανγκ Χιούκ, γιατρός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο ‘Changwon Fatima΄της Νότιας Κορέας. «Οι μάσκες μπορεί να μην προσφέρουν 100% προστασία, αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί έξω που να είναι εξίσου αποτελεσματικό».

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας δημοσιεύονται από την Αυστραλία ως και την Βενεζουέλα, για να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας, που έχει μολύνει παραπάνω από 23 εκατομμύρια άτομα και σκοτώσει τουλάχιστον 810,000 παγκοσμίως. Η κάλυψη του προσώπου θα γίνει υποχρεωτική στην Νέα Ζηλανδία για κατοίκους που επιβιβάζονται σε δημόσια μεταφορικά μέσα και ιδιωτικά οχήματα κοινής χρήσης, είπε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζακίντα Άρντερν, την Δευτέρα. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε συμβουλές πριν από μια εβδομάδα, για την χρήση τους από τα παιδιά.

Αλλά η αντίσταση στην χρήση μάσκας παραμένει σε μερικές χώρες όπως η Αμερική, οπού ορισμένοι άνθρωποι διαφωνούν με την υποχρεωτική χρήση της όταν εισέρχονται σε καταστήματα ή εστιατόρια.  Η παραπληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους εξαπλώνεται.

Οι αρχές υποθέτουν ότι οι περισσότεροι πελάτες δεν φορούσαν τις μάσκες τους συνεχόμενα καθώς έτρωγαν και έπιναν στο Starbucks Corp. στην Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Gang Young-do, έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Πατζού. Ένα κλιματιστικό τοποθετημένο στο ταβάνι είχε στόχο να βοηθήσει στη μεταφορά της δροσιάς στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, τόνισε.

«Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εκεί που οι άνθρωποι δεν μπορούν να βάλουν μάσκες, καθώς τρώνε και πίνουν τσάι, όπως αποδείχθηκε στο Starbucks στην Πατζού,» είπε ο υπεύθυνος του Κορεάτικου Κέντρου Πρόληψης & Προστασίας από Ασθένειες, σε ανταποκριτές στο Σεούλ την Κυριακή.

Η υπόθεση του Starbucks είναι μία από «τις πιο σημαντικές ευκαιρίες να μελετήσουμε τους παράγοντες κινδύνου εντός μίας ελεγχόμενής ομάδας ανθρώπων», είπε ο Άρνολντ Μπόσμαν, διευθυντής στο Transmissable BV, με έδρα την Ολλανδία. «Αυτό το περιστατικό στο Starbucks θα είναι πολύτιμη εκπαιδευτική άσκηση για τις μελλοντικές γενιές επιδημιολόγων».

A person sitting under an airconditioner infected 27 others with coronavirus at a Starbucks cafe in South Korea, but none of employees, who were wearing masks, got the virus https://t.co/7SYdKEglZT pic.twitter.com/VXA4Aw8uGv

— Sam Kim (@samkimasia) August 22, 2020

Η μόλυνση στα Starbucks προκάλεσε στη συνέχεια περίπου 36 επιπλέον κρούσματα εκτός του καταστήματος, έως τις 24 Αυγούστου. Αυτά προσθέτονται σε πάνω από 3.000 κρούσματα αυτό το μήνα, τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να εξετάσει αν πρέπει να επιβάλλει περισσότερους κανόνες για τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων -δυσάρεστη εξέλιξη για μία οικονομία που έχει καταφέρει να αποφύγει την απότομη ύφεση ως τώρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Σεούλ θεωρήθηκε ως επικίνδυνο σημείο για τη μετάδοση του ιού και οι αρχές της τοπικής κυβέρνησης αποφάσισαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, σε εσωτερικούς  και σε εξωτερικούς χώρους.

Μετάφραση κειμένου: Αμαλία Σοφία Βερούτη

Keywords
Τυχαία Θέματα