Η «μαύρη» επέτειος της Κύπρου: 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή (pics& video)

45 χρόνια κλείνουν σήμερα από τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η επιχείρηση, με την ονομασία «Αττίλας ΙΙ» αποτέλεσε τη δεύτερη φάση της εισβολής των Τούρκων στη Μεγαλόνησο και ξεκίνησε σαν σήμερα, την 14η Αυγούστου του 1974.

Λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα, ξεκίνησε στην Κύπρο η δεύτερη βάρβαρη επίθεση των Τούρκων, η οποία διήρκεσε τρεις ολόκληρες ημέρες. Είχαν προηγηθεί οι διαπραγματευτικές διαδικασίες και συνομιλίες στην

Γενεύη, οι οποίες όμως ολοκληρώθηκαν ατελέσφορα.

Αποτέλεσμα της τριήμερης επίθεσης των Τούρκων στην κυπριακή νήσο ήταν να καταλάβουν το 36,2% των εδαφών της. Μεταξύ αυτών, ήταν και η περιοχή της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου. Από τις περιοχές της Κύπρου που καταλήφθηκαν από τους Τούρκους, εκτοπίστηκαν περί τους 120.000 Κύπριους.

Μετά την τουρκική εισβολή στην ΚύπροΣύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο χρονολόγιό του το SigmaLive, η 14η Αυγούστου 1974 ουσιαστικά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες μόνο ώρες πριν από την εισβολή, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη, οι Τούρκοι αξίωναν την εκκένωση του 34% των εδαφών της Κύπρου. Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τα εδάφη που ήθελαν μέσω των συνομιλιών, οι Τούρκοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο Β’, που στην ουσία ήταν η στρατιωτική σύρραξη.

«Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»

Την έναρξη της επιχείρησης κήρυξε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, ο οποίος, σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετσεβίτ, του μεταβίβασε το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Αυτό ήταν και το συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα Τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο, ανατολικά και προς τη Μόρφου, δυτικά.

Τα χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η στρατιωτική επιχείρηση. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου.

Όπως υπενθυμίζει το SigmaLive, ο πρόεδρος Μακάριος, καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται. Από την πλευρά του, ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από την Γενεύη πίσω στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, προέβη στην περίφημη δήλωση «Η Κύπρος κείται μακράν», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει την αδυναμία της Ελλάδος να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Έως τις 16 Αυγούστου, ο «Αττίλας ΙΙ» είχε καταφέρει ήδη να καταλάβει την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, ο τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και, παρά τις παραινέσεις, συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός, μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περιοχές όπως η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Αμμόχωστος βρίσκονται πλέον στα χέρια των βαρβάρων, μετά από ένα πολεμικό σκηνικό βάρβαρων θανάτων, αγνοουμένων, αιχμαλώτων και προσφύγων. Η Κύπρος δεν είναι πια η ίδια.

The post Η «μαύρη» επέτειος της Κύπρου: 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή (pics& video) appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα