Η Γερμανία πολεμά τις συνέπειες του κορονοϊού με πακέτο-μαμούθ 750 δισ. ευρώ

Η Γερμανία υπέγραψε την ανάληψη νέου χρέους ύψους δισεκατομμυρίων στο πλαίσιο του πρωτοφανούς πακέτου συνολικής αξίας άνω των 750 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιήσει ως «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα δανειστεί 156 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρόσθετων κοινωνικών δαπανών και παροχής βοήθειας σε εταιρείες, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την πρόληψη της βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Η Γερμανία συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει ένα ταμείο διάσωσης 600

δισεκατομμυρίων ευρώ για την παροχή δανείων και εγγυήσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από τον ιό καθώς και για να αγοράσει μερίδια σε επιχειρήσεις που πλήττονται από ζημιές. Το ταμείο αποτελείται από 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση εταιρειών και 100 δισ. ευρώ για κρατικά δάνεια.

Η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση, «να αξιοποιήσει την τεράστια αυτή βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην εκμεταλλευτούν την κρίση για να εξαγοράσουν τις γερμανικές εταιρείες σε φθηνές τιμές.

«Προς όλους τους παίκτες των hedge funds ή άλλους που ήδη προσβλέπουν στις φθηνές τιμές της αγοράς, μην κάνετε λάθος: Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τις εταιρείες μας σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε.

Καθώς οι καταστροφικές συνέπειες της νόσου γίνονται πιο ξεκάθαρες, ο κυβερνών συνασπισμός της Μέρκελ εγκαταλείπει τη μακροχρόνια δέσμευση για ισορροπημένους προϋπολογισμούς και χρησιμοποιεί έκτακτα μέτρα για την αναστολή των κανόνων που περιορίζουν το δανεισμό. Καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σε περίπου 25.000 και σχεδόν 100 θανάτους, η Γερμανία απαγόρευσε συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων, στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων του lockdown που έχει στόχο να επιβραδύνει τον ρυθμό της εξάπλωσης.

Με το σύγχρονο τρόπο ζωής να διαταράσσεται σοβαρά, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Το πακέτο μέτρων κατά του κορονοϊού της Γερμανίας περιλαμβάνει:

-156 δισ. ευρώ δάνεια για τη χρηματοδότηση υψηλότερων κοινωνικών δαπανών και ένα ταμείο ρευστότητας 50 δισ. ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους

-ταμείο διάσωσης 600 δισ. ευρώ

   α. 400 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις

  β. 100 δισ. ευρώ σε δάνεια μέσω της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης KfW

  γ. 100 δισ. ευρώ που προορίζονται για εξαγορά ποσοστού μετοχών σε εταιρείες

-Επιπλέον,  η κρατική τράπεζα KfW διαθέτει 500 δισ. ευρώ για την τόνωση της ρευστότητας των γερμανικών εταιρειών

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπέγραψε το σχέδιο δαπανών σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Η Γερμανίδα ηγέτης αναγκάστηκε να προεδρεύσει της συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της από την Κυριακή μετά από  επαφή που είχε με γιατρό, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Η καγκελάριος, η οποία έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, ήταν σε καλή κατάσταση και ασκεί τα καθήκοντα της από το σπίτι, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι στη Γερμανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της  Steffen Seibert.

Οι αποφάσεις που έλαβαν η  Μέρκελ και οι Γερμανοί ηγέτες,  μετατοπίζουν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λίγο πιο κοντά στα δραστικά βήματα που έγιναν στην Ιταλία, τη χώρα με τους περισσότερους θανάτους από τον ιό παγκοσμίως. Οι αυστηρότεροι κανόνες στη Γερμανία περιλαμβάνουν το κλείσιμο των κομμωτηρίων και τον περιορισμό των εστιατορίων σε υπηρεσίες take away και delivery.

Εκτός από τα 156 δισεκατομμύρια ευρώ για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το ταμείο διάσωσης θα μπορεί να εκδώσει μέχρι και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για πρόσθετο χρέος εάν χρειαστεί. Το τελικό μέγεθος των δανείων του ταμείου διάσωσης εξαρτάται από τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ζητήσουν κρατική βοήθεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Joerg Kukies.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ισούται περίπου με 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και θα παρουσιαστεί στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις περίπου 500 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης KfW ξεκίνησε τη Δευτέρα, καθώς άρχισαν τα προγράμματα βοήθειας.

«Όλα αυτά γίνονται για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», δήλωσε ο Αλτμάιερ . «Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι η παροχή ρευστότητας.»

 
Keywords
Τυχαία Θέματα