Η δισκογραφική που μπήκε στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 4 δισ. δολάρια και ο δισεκατομμυριούχος μουσικός παραγωγός

Αφού βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των βρετανικών charts με το τραγούδι “Dynamite”, το πρώτο αγγλικό τραγούδι από το νοτιοκορεάτικο συγκρότημα BTS, η δισκογραφική εταιρεία Big Hit Entertainment Co. έκανε μία ακόμη τεράστια επιτυχία.

Αυτή την φορά, προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά που αποτίμησε τη χρηματιστηριακή της αξία στα 4 δισ.

δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας στη Νότια Κορέα εδώ και χρόνια, καθώς οι ανάδοχοι χρειάστηκαν λίγες μόλις ώρες να βρουν αγοραστές για τις διαθέσιμες μετοχές και η τιμή τους εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο του επιτρεπτού ορίου της αγοράς. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανάγκασε το συγκρότημα BTS να ακυρώσει την παγκόσμια περιοδεία του και παρά τον κίνδυνο ορισμένα από τα μέλη του να χρειαστεί να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η δημόσια προσφορά αύξησε την περιουσία του ιδρυτή της Big Hit, Bang Si-hyuk, στα 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Τα επτά μέλη της μπάντας, όλα στην ηλικία των 20 ετών, έλαβαν επίσης μερίδια από την εισαγωγή αξίας περίπου 8 εκατ. δολαρίων, αφού ο Bang έδωσε σε καθένα τους, 68.385 μετοχές τον Αύγουστο.

Ο Bank, 48 ετών, κατέχει το 43% του μουσικού πρακτορείου με έδρα τη Σεούλ, ενώ η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Netmarble Corp. κατέχει το 25%, αφού επένδυσε σε αυτό 172 εκατ. δολάρια πριν από δύο χρόνια.

Ο ιδρυτής της Netmarble, ο Bang Jun-hyuk, συγγενής του Bang, είναι ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Νότιας Κορέας.

Ο Bank, γνωστός και ως «Hitman», ίδρυσε την Big Hit το 2005 μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως μουσικός παραγωγός στην JYP Entertainment Corp.  Αρχικά, η επιχείρηση δεν είχε δουλειές και οι καλλιτέχνες περνούσαν από το γραφείο για να παίξουν αγώνες τένις στο Nintendo Wii της εταιρείας, δήλωσε ο Bank σε μια συνέντευξη του 2017 στο Bloomberg. Αφού έφτασε σχεδόν στη χρεοκοπία, η πρώτη καλή κίνηση της Big Hit ήρθε το 2009, όταν το τραγούδι «Without a Heart» του 8Eight έγινε επιτυχία.

Το συγκρότημα BTS επίσημα έκανε το ντεμπούτο του το 2013 με το single άλμπουμ του, «2 Cool 4 Skool» και έγινε διεθνώς γνωστό όταν κέρδισε το βραβείο Top Social Artist στα βραβεία Music Billboard 2017. Το «Dynamite» έγινε το νούμερο 1 τραγούδι στο Billboard Hot 100 chart όταν έκανε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο και ήταν η πρώτη ασιατική προσπάθεια που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των ΗΠΑ, από το «Sukiyaki» του Kyu Sakamoto το 1963. Η άνοδος του συγκροτήματος αποδίδεται συχνά στην αποτελεσματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των φανατικών οπαδών του, που είναι γνωστοί ως Στρατός. Το BTS έφερε πάνω από το 97% των πωλήσεων της Big Hit πέρυσι και σχεδόν το 88% του πρώτου εξαμήνου του 2020, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

Η πανδημία έχει πλήξει την ευρύτερη μουσική βιομηχανία, με τις ζωντανές συναυλίες και τις παραστάσεις να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Ωστόσο, το BTS κυκλοφόρησε επιτυχημένα τραγούδια και είχε παρουσία σε κορυφαίες διοργανώσεις, όπως τα MTV Video Music Awards. Το συγκρότημα κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διοργανώνοντας μια συναυλία live streaming που προσέλκυσε 756.000 τηλεθεατές από όλο τον κόσμο, στη δική του πλατφόρμα επικοινωνίας με τους θαυμαστές. Η Big Hit δημιούργησε επίσης επιχειρηματικά μοντέλα βάσει περιεχομένου, με το συγκρότημα να εμφανίζεται σε ένα παιχνίδι της Netmarble και η Samsung Electronics Co. να κυκλοφορεί μια έκδοση BTS για τη σειρά smartphone Galaxy S20.

Τα έσοδα της Big Hit υποχώρησαν μόλις 8% τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, σε 294 δισεκατομμύρια γουάν (251 εκατομμύρια δολάρια), με τις συναυλίες να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των πωλήσεων, σε σύγκριση με 1/3 τουλάχιστον που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με το ενημερωτικό της εταιρείας.

Ωστόσο, η πανδημία παραμένει ανησυχητική. Η επιδείνωση ή η συνέχιση της κρίσης στην υγεία θα μπορούσε να είναι αρνητική για τα επιχειρηματικά σχέδια ή τα κέρδη της εταιρείας, προειδοποίησε στο ενημερωτικό δελτίο της.

φωτογραφία: SeongJoon Cho/Bloomberg

Η έντονη εξάρτηση της εταιρεία στο συγκρότημα BTS θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μειονέκτημα, ειδικά καθώς τα μέλη του πρέπει να καταταγούν τον στρατό της χώρας – όλοι οι άντρες πολίτες της Νότιας Κορέας μεταξύ 18 και 28 ετών πηγαίνουν στρατό για περίπου δύο χρόνια.

Προς το παρόν, η Big Hit επιδιώκει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με συμφωνίες και με άλλα πρακτορεία και με την ανάδειξη νέων ταλέντων. Απέκτησε την εταιρεία διαχείρισης συγκροτημάτων K-pop Pledis Entertainment νωρίτερα αυτό το έτος και στοχεύει να ξεκινήσει ένα νέο συγκρότημα μέσω μιας κοινοπραξίας με την CJ ENM Co.

«Όταν ξεκίνησε ο ιός, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κρίση καθώς έπρεπε να ακυρώσει σχεδόν όλα όσα είχε προγραμματίσει. Ωστόσο, δεν θεωρείται πλέον κρίση», υποστήριξε ο  ο Sung Jun-won, αναλυτής  της Shinhan Investment Corp.  «Η Big Hit έχει δείξει ότι μπορεί να αποφέρει κέρδη μέσω διαδικτυακών συναυλιών και πωλήσεων άλμπουμ χωρίς φυσικές περιοδείες και συναυλίες».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα