HSBC Ελλάδος: Ποιοι τραπεζίτες θα πάρουν 1 εκατ. ευρώ αν απομακρυνθούν

Δύο τραπεζίτες, ένας Βρετανός και ένας Έλληνας έχουν υπογράψει «χρυσά» συμβόλαια σε περίπτωση που απομακρυνθούν από την HSBC, μετά την εξαγορά (εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία) από την EUROBANK.

Συμβόλαια της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ έχουν οι δύο τραπεζίτες, ενώ τουλάχιστον άλλο ένα στέλεχος που εργάζεται επί σειρά ετών στην τράπεζα έχει επίσης συμβόλαιο με ρήτρα υψηλό χρηματικό ποσό σε περίπτωση

απομάκρυνσης.

«Έχουν θεϊκά πακέτα. Φοβάσαι όταν τα ακούς» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, σημειώνοντας πως σε περίπτωση απομάκρυνσης θα λάβουν από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα «θεϊκά πακέτα» αφορούν τον CEO της HSBC Ελλάδος τον κ. Peter Yeates, που ήρθε το 2018 στην ηλιόλουστη Αθήνα από το βροχερό Λονδίνο για να αναβαθμίσει την τράπεζα και να την περάσει σε καθεστώς κερδοφορίας.

Όμως αυτός ήταν ένας στόχος που δεν επετεύχθη.

Peter Yeates

Το δεύτερο «θεϊκό πακέτο», οι πληροφορίες της αγοράς λένε ότι «αφορά τον κ. Στέλιο Πιρπινιά, επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, όμως και στο κομμάτι αυτό οι επιδόσεις της HSBC τα τελευταία χρόνια είναι ισχνές.»

Στέλιος Πιρπινιάς

Ο έτερος της ηγετικής ομάδας είναι ο κ. Ντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets της HSBC Ελλάδας, που όμως δεν «πιάνει» το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ χαμηλότερης αξίας είναι το πακέτο που θα λάβει και η κα. Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director, Head of Wholesale Banking της τράπεζας.

Φυσικά κανείς δεν προδικάζει ότι θα απομακρυνθούν καθώς κάποιοι εκ των ανωτέρων μπορεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητοι στην νέα διοίκηση.

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην διοίκηση της Eurobank με τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο για την απορρόφηση της HSBC Ελλάδος.

Η Eurobank έχει κάνει ήδη την προσφορά της με βάση τα στοιχεία ισολογισμού του 2020 της HSBC και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί η συμφωνία.

Το πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις θα εξαρτηθεί από την διοίκηση του Λονδίνου.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δις ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δις ευρώ.

Σε περίπτωση που ευοδωθεί το deal, οι 335 εργαζόμενοι της τράπεζας – στο τέλος του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – θα περάσουν αρχικά στην Eurobank και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν.

Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με την ηγετικά ομάδα και τα «θεϊκά πακέτα, που φοβάσαι όταν ακούς το ύψος τους»…

Να σημειωθεί ότι η HSBC διαθέτει δίκτυο 15 καταστημάτων στην Ελλάδα, τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν αφού βρίσκονται σε περιοχές που η Eurobank έχει παρουσία.

Αν και τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε μία πιο δυναμική διείσδυση στη λιανική, και ενδυνάμωση της κερδοφορίας της τράπεζας, η στρατηγική των κ.κ. Peter Yeates, Στέλιου Περπινιά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Όμως η HSBC δεν φεύγει μόνο από την Ελλάδα. Εδώ και μήνες επιχειρεί απεμπλοκή από αγορές που δεν της φέρνουν κέρδη στη λιανική τραπεζική.

Το σχέδιο της να φύγει από την Τουρκία αν και το προσπάθησε σχεδόν για μία διετία τελικά ναυάγησε, όμως τον περασμένο Ιούνιο, έδωσε αντί 1 ευρώ τις δραστηριότητες λιανικής στη Γαλλία στο αμερικάνικο fund Cerberus (private-equity company), ενώ τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι πουλά 80 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στην Citizens Bank και 10 ακόμη στην Cathay Bank, ενώ έκλεισε άλλα 35 έως 40 σημεία.

Διαβάστε επίσης:Moody’s: Mε Caa1 και Caa2 βαθμολογεί τα senior και Tier 2 ομόλογα της ΠειραιώςAttica Bank: Στηρίζουμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
Keywords
Αναζητήσεις
, στελιοσ πιρπινιασ
Τυχαία Θέματα