Γιώργος Τράγκας: Απίστευτα φέσια παρά την αμύθητη περιουσία – Πόσα χρωστάει σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ

Τον προβληματισμό της για την αμύθητη περιουσία που όπως φαίνεται κατείχε ο Γιώργος Τράγκας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Το σωματείο των δημοσιογράφων σημειώνει ότι ο εκδότης στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας είχε αφήσει απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους ενώ ο ίδιος επιδιδόταν “σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό”, με τα χρέη του σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ

να ξεπερνούν με τις προσαυξήσεις το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «φαινόμενο Τράγκα» που «ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του συστήματος δημοσιότητας και της διαπλοκής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με σοβαρό προβληματισμό τον καταιγισμό πληροφόρησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία του αποθανόντος Γεωργίου Τράγκα και τα ερωτήματα τα οποία, εύλογα, τίθενται σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης αυτής της περιουσίας καθώς και με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό. Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του οι οποίες πτώχευσαν το 2010 άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται.

Το φαινόμενο “Τράγκα”, με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του “συστήματος δημοσιότητας”. Η διαπλοκή εξουσίας και τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά υποστηρίζει την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που κατευθύνεται από τα δημόσια ταμεία σε ΜΜΕ, είτε αφορά σε ενισχύσεις είτε στην κρατική διαφήμιση. Απόλυτη διαφάνεια απαιτείται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αλλά και στην προέλευση του ενημερωτικού περιεχομένου, το οποίο πρέπει να παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που υπογράφουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι σκληρά εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Η μαχόμενη δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία την οποία εκπροσωπεί η ΕΣΗΕΑ είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένη.

Διαβάστε επίσης:

Χήρα Τράγκα: Δεν εισπράττει ούτε τα ενοίκια της δεσμευμένης περιουσίας της – Τι ζητά με την προσφυγή της

Keywords
Τυχαία Θέματα