Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Τι σχεδιάζει για βιομάζα στην Πτολεμαΐδα 5, μονάδες αερίου και ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ και την εποχή  μετά την Covid-19 κρίση, παραμένει η αναμόρφωση της εταιρείας με έμφαση στην καινοτομία των λειτουργιών της αλλά και η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Delphi Forum και κατά τη διάρκεια τη κρίσης, αποδείχθηκε

η σημασία των ΑΠΕ, αφού στην παραγωγή ενέργειας κυριάρχησε η ενέργεια από φυσικό αέριο και ΑΠΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις χαμηλές τιμές των καυσίμων, οι ΑΠΕ συνέχισαν να υπερέχουν και στήριξαν το ενεργειακό σύστημα στην κρίση, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια είναι βιώσιμες και θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Αναφορικά με την Πτολεμαΐδα 5, τη  μονάδα της ΔΕΗ που είναι υπό κατασκευή, σημείωσε πως αν και σχεδιάστηκε για να είναι λιγνιτική μονάδα, έχει αποφασιστεί ότι θα αλλάξει το μείγμα καυσίμου σε αυτήν και εξετάζονται όλες οι δυνατότητες, όπως η βιομάζα ή πρόσθετες δυνατότητες, ή φυσικό αέριο. Ειδικά για τη βιομάζα σημείωσε ότι ακόμη μελετάται και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αν και αποτελεί πλεονέκτημα ότι στο σημείο υπάρχει η δυνατότητα να παράγεται επιτόπου η βιομάζα  στα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια. Όπως είπε οι τελικές αποφάσεις  για την Πτολεμαϊδα 5 θα ληφθούν το 2021.

Τι είπε για μονάδες φυσικού αερίου

Σχετικά με τις μονάδες  συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), σημείωσε ότι στην ανάλυσή του βλέπει ότι οι υπάρχουσες μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να είναι αρκετά κερδοφόρες αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το θέμα των ΑΔΙ.  Αν το πεδίο ξεκαθαριστεί τότε θα μπορούσε και η ΔΕΗ να επενδύσει σε μια τέτοια μονάδα αλλά δεν θα το κάνει αν δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα των ΑΔΙ.   Σχετικά με την χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου, σημείωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροπρόθεσμη αξιοποίησή τους σε ευθυγράμμιση με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Η απολιγνιτοποίηση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της εταιρείας, για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

Η  ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19  

Σχετικά με τις επιδράσεις της κρίσης Covid-19 στη λειτουργία της ΔΕΗ ο Πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων της αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

«Επηρεαστήκαμε από την κρίση με διάφορους τρόπους  όμως κρατήσαμε τα φώτα ανοιχτά» τόνισε ο  κ. Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβεί αυτό η εταιρεία έπρεπε να αναδιοργανωθεί δίνοντας έμφαση στην fast track ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες αφού   έπρεπε να καλύψει και τις ανάγκες τους με κλειστά καταστήματα.  Όμως  η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για γρήγορα ψηφιοποίηση και η εταιρεία πρόσθεσε τρόπου ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενίσχυσε τα call centers και αύξησε τις δυνατότητες που δίνουν τα κανάλια web.

Tόνισε ότι η ΔΕΗ διατήρησε την οικονομική πειθαρχία παρά την κρίση. Μάλιστα επεσήμανε ότι μπορεί να μειώθηκε η ζήτηση στην ενέργεια από τους βιομηχανικούς πελάτες, όμως αυξήθηκε η ζήτηση ενέργειας από τα νοικοκυριά, κάτι που ευνοεί τη ΔΕΗ καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι καλύτερα σε αυτή την κατηγορία.

Οι πληρωμές έχουν επανέλθει στο κανονικό, πρόκληση η καινοτομία 

Όσον αφορά τα έσοδά της, υπήρξε επίδραση με μείωση πληρωμών από το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου κάτι το οποίο όμως πλέον έχει εκλείψει αφού το κοινό αξιοποίησε τις νέες δυνατότητες και πλέον έχουν επιστρέψει οι πληρωμές στο κανονικό.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι από την κρίση θα επιβιώσουν δύο κατηγορίες δραστηριοτήτων: αυτές που έχουν την ικανότητα να καινοτομούν και μπορούν να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στη βάση των αναγκών της αγοράς αλλά και αυτές που αφορούν υπηρεσίες χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία όπως είναι η ενέργεια. Δραστηριοποιούμαστε σε ένα κλάδο που είναι πάντα απαραίτητος, αλλά βραχυπρόθεσμα τόνισε. χρειάζεται να αναμορφώσουμε τη δραστηριότητά μας, να καινοτομήσουμε και να γίνουμε ψηφιοποιήσουμε τις επιχειρηματικές μας λειτουργίες, και κατέληξε ότι και η κρίση αυτή απέδειξε ότι το σχέδιο αναμόρφωσης της ΔΕΗ είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα