Γιατί ως mononews και healthstories υιοθετούμε την μικρή φώκια Βικτώρια

Στις 20 Ιουλίου, τη μέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου Δείκτη ESG, το mononews.gr, πάντα στον παλμό της επικαιρότητας και των εξελίξεων, εγκαινίασε μία νέα ενότητα αφιερωμένη στα ESG, στα κριτήρια εκείνα με βάση τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούνται οι επιδόσεις των επιχειρήσεων, των funds ή των τραπεζών

σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι σύμφυτα με την έννοια της βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας πόσο ικανός είναι ένας οργανισμός να περιορίζει τους πιθανούς κινδύνους και να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.

Δεν πέρασε μία εβδομάδα και μία άλλη, άσχετη σε πρώτη ανάγνωση, είδηση προκαλεί οργή και αγανάκτηση: η δολοφονία του «Κωστή», της μικρής φώκιας που είχε γίνει μασκότ της Αλοννήσου.

«Τι σχέση έχουν τα ESG με τη θανάτωση μίας φώκιας;», θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος…

Κι όμως…

Η πρώτη είδηση, των ESG, μπορεί να έχει να κάνει με το επιχειρείν, την οικονομία, τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

Σε άμεση συνάρτηση, όμως, με το περιβάλλον και την κοινωνία, τις κατηγορίες δηλαδή στις οποίες θα εντάσσαμε, δημοσιογραφικά, τη δολοφονία της μικρής φώκιας.

«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είπε κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι.

Και η αλήθεια είναι ότι, όσα κριτήρια κι αν βάλουμε στις επιχειρήσεις, όσους στόχους κι αν θέσουμε ως κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε επίπεδο παγκόσμιων οργανισμών, στη συνείδηση του κόσμου το μεγαλείο μας θα κρίνεται πάντα από τα μικρά, από τις ειδήσεις εκείνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Όσες επενδύσεις κι αν προσελκύσει…

Σκεπτόμενοι κάπως έτσι και με έντονο πάντα το ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής υπευθυνότητας, αποφασίσαμε (το mononews.gr και το healthstories.gr) να προχωρήσουμε σε μια συμβολική κίνηση και να υιοθετήσουμε τη δική μας μικρή φώκια, τη Βικτώρια, στηρίζοντας το έργο της MOm, της εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Πιστεύοντας βαθιά ότι η είδηση, κάθε είδηση, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αφύπνισης, αλλαγής, συμμετοχής, δημιουργίας.

Με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα