Γιατί και πώς η ΑΒΑΞ εγκατέλειψε το Κατάρ και τι εκτιμά η διοίκηση για την πορεία της κατασκευαστικής φέτος

00:16 1/7/2020 - Πηγή: Mononews

Στη μεταβίβαση των θυγατρικών εταιρειών της στο Κατάρ (τις οποίες είχε αγοράσει από την J&P Overseas Ltd) στον τοπικό εταίρο με την καταβολή σε αυτόν αποζημίωσης πώλησης ύψους 29,4 εκατ. ευρώ προχωρά η ΑΒΑΞ. Η συμφωνία έχει συναφθεί και επίκειται η υπογραφή της με τη διακοπείσα δραστηριότητα να περνά στα αποτελέσματα του 2019.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της κατασκευαστικής εταιρείας στα μέσα του 2019, μέσω της νεο‐ιδρυθείσας AVAX

Middle East Limited στην Κύπρο, ο όμιλος ΑΒΑΞ απέκτησε τρεις θυγατρικές της υπό εκκαθάριση J&P Overseas  (ποσοστό 100% της Conspel Construction Specialist και 49% της J&P Qatar WLL και της Abu Dhabi J&P LLC.) που δραστηριοποιούνται σε έργα Η/Μ μεγάλης κλίμακας στις αγορές του Κατάρ, των Αραβικών Εμιράτων και την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το σκεπτικό των εξαγορών βασίστηκε στην δυναμική που παρουσίαζε η κατασκευαστική αγορά στην περιοχή, με σταθερή ροή δημοπράτησης μεγάλων έργων Η/Μ, καθώς επίσης την άμεση απόκτηση τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων. Κατά την εξαγορά, τα ενοποιημένα μεγέθη της AVAX ME εμφάνιζαν ανεκτέλεστο υπόλοιπο 361 εκατ., δανεισμό 82 εκατ. και ταμειακά διαθέσιμα 31 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Όμιλος της ΑΒΑΞ κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου «Qatar Foundation Stadium» στο Κατάρ, ενώ ως τώρα κατείχε ποσοστό 24%. Το στάδιο ολοκληρώθηκε λειτουργικά εντός του 2019, συνιστώντας ένα έργο συνολικού κατασκευαστικού αντικειμένου 650 εκατ. δολ. με μεγάλη σημασία για την χώρα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.

Όμως, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εκκαθάριση της J&P Overseas, τελικά δυσχέρανε την αντιμετώπιση του Ομίλου από τους συγκεκριμένους πελάτες. Σε συνδυασμό με τον αυξημένο γεωπολιτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο αυτών των υπεργολαβικών συμβάσεων, την χαμηλή δυνατότητα παρέμβασης ενός μικρού υπεργολάβου όπως η Conspel απέναντι σε πολιτικά και επιχειρηματικά ισχυρούς πελάτες και αναδόχους κατασκευαστές, αλλά και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν μέχρι να εξαγοραστούν οι θυγατρικές της J&P Overseas από την ΑΒΑΞ δημιουργήθηκε αυξημένη αβεβαιότητα για την χρηματοοικονομική απόδοση του Ομίλου στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα της εταιρείας Conspel να αναλάβει νέα έργα στην περιοχή εξαρτιόταν και από την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε τοπικές τράπεζες για εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών ορίων για κεφάλαια κίνησης και έκδοση εγγυητικών επιστολών και LCs για την εκτέλεση των έργων. Το αποτέλεσμα ήταν καθυστερήσεις και παύσεις πληρωμών από δύο έργα συνολικού ύψους περίπου 140 εκατ. δολ.

Εξαιτίας της συνεχούς επιδείνωσης της ταμειακής ρευστότητας, η ΑΒΑΞ αποφάσισε τη πώληση των εταιρειών αυτών στον τοπικό εταίρο, Fahad Trading W.L.L. ο οποίος μετά και τη σύνταξη του σχεδίου συμφωνητικού πώλησης, προχώρησε στην ανάληψη της διοίκησης και διαχείρισης των εταιρειών αυτών και των έργων τους περιλαμβανομένου και του έργου Qatar Foundation Stadium, στο οποίο οι εταιρείες αυτές συμμετέχουν κατά 76% και η ΑΒΑΞ Α.Ε. μέσω του υποκαταστήματός της AVAX S.A. – Qatar Branch κατά 24%.

Συνεπώς στις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31.12.2019, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΠΧΑ 5), οι εργασίες των θυγατρικών της AVAX ME, ήτοι Conspel Qatar WLL και J&P Qatar WLL κατηγοριοποιήθηκαν ως «Διακοπείσες Δραστηριότητες» στις ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της AVAX ME με ημερομηνία 31.12.2019 λαμβανομένου υπόψη και του σχεδίου συμφωνητικού πώλησης το οποίο έχει συνταχθεί (αλλά δεν έχει υπογραφεί) με τον τοπικό εταίρο Fahad Trading W.L.L, ο οποίος κατέχει το 51% των εταιρειών Conspel Qatar W.L.L. και J&P Qatar W.L.L., και το οποίο αφορά στην πώληση στον ίδιο ή σε τρίτο πρόσωπο επιλογής του, του ποσοστού 49% των εταιρειών Conspel Qatar W.L.L. και J&P Qatar W.L.L. που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Όμιλος των εταιρειών της ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνητικού πώλησης, ο Όμιλος των εταιρειών της ΑΒΑΞ Α.Ε. θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση πώλησης στον τοπικό εταίρο ποσό το οποίο ανέρχεται σε 29,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό των 29,4 εκατ. ευρώ θα τακτοποιηθεί με συμψηφισμό υποχρέωσης ποσού 18,6 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών ποσού 2,4 εκατ. ευρώ από την ΑΒΑΞ Α.Ε. για το οποίο έγινε πρόβλεψη στις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31.12.2019 και το υπόλοιπο ποσό 8,4 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή της ΑΒΑΞ Α.Ε. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της AVAX INTERNATIONAL LIMITED (100% θυγατρική της ΑΒΑΞ Α.Ε.), το οποίο θα καταβληθεί ως αποζημίωση πώλησης για τη διάθεση των θυγατρικών της AVAX ME στο Κατάρ.

Εκτιμήσεις για το 2020

Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση το 2020 στην ΑΒΑΞ αναμένεται να καταγραφεί σημαντική διαφοροποίηση στη δραστηριότητα μεταξύ των αγορών του εξωτερικού και την εγχώρια αγορά, αλλά και μεταξύ των τριμήνων του έτους. Ειδικότερα, η δραστηριότητα στις αγορές του εξωτερικού που έχει παρουσία ο Όμιλος συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τα μέτρα που έλαβαν διάφορες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πέρα από αναμενόμενες καθυστερήσεις πχ στην διασυνοριακή μεταφορά εξοπλισμού και υλικών. Αντίθετα, στην Ελλάδα υπήρξε ουσιαστική παύση των εργασιών στα εργοτάξια σε εθνικό επίπεδο λόγω της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και μόνο από τον Μάϊο άρχισε σταδιακά η επαναφορά της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, τα έσοδα από τις παραχωρήσεις του εθνικού οδικού δικτύου στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος έχουν καταγράψει σημαντική μείωση.

Παρά την ύπαρξη σημαντικού υπολοίπου έργων, το επίπεδο δραστηριότητας το 2020 εκτιμάται από τη διοίκηση του Ομίλου ότι τελικά θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα από τα αρχικώς αναμενόμενα επίπεδα, ωστόσο κάθε απώλεια του κύκλου εργασιών στο 2020 θα αναπληρωθεί κατά το 2021. Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει απώλεια δραστηριότητας, αλλά μεταφορά στην επόμενη χρήση.

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του 2019 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου κατά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δηλαδή το τμήμα των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων που δεν έχει αποτυπωθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ως προς την παραγωγή εσόδων και εξόδων είχε διαμορφωθεί περίπου σε 1,3 δισ. Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται συμβάσεις εκτός του κατασκευαστικού τομέα, όπως πχ το real estate και άλλες υπηρεσίες.

Οι ελπίδες της κατασκευαστικής για ανάκαμψη μεταφέρονται για το 2021 και έπειτα και βασίζονται στις δηλώσεις της κυβέρνησης για άμεση και κατά προτεραιότητα υλοποίηση μεγάλου πακέτου κατασκευαστικών έργων, υπολογιζόμενης αξίας 13 δις ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική επανεκκίνησης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα