ΓΕΚ Τέρνα: Αισιοδοξία για το εταιρικό ομόλογο των 500 εκατ., λήγει σήμερα η περίοδος της δημόσιας προσφοράς

00:20 1/7/2020 - Πηγή: Mononews

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς για το επταετές εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,34% 6,05#ifrm58{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig58:hover + #ifrm58,#ifrm58:hover,#trig58:active + #ifrm58,#ifrm58:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} , ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία

της δημόσιας προσφοράς λήγει σήμερα το απόγευμα, ενώ η τελική του απόδοση  θα γνωστοποιηθεί αύριο. Το εύρος της απόδοσης έχει προσδιοριστεί μεταξύ 2,5% και 3%.

Θα εκδοθούν έως 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με το ελάχιστο ποσό εγγραφής στα 1.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί από τη σύσταση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων στην πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Προϋπόθεση έκδοσης των ομολογιών είναι η κάλυψη σε ποσό τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, ενώ το υπόλοιπο 70% των ομολογιών θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα, συντονιστές κύριοι ανάδοχοι η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Euroxx Χρηματιστηριακή, ενώ ανάδοχοι είναι η Optima Bank και η Βeta Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.

Αναλυτικότερα, εντός τεσσάρων μηνών από την είσπραξη των αντληθέντων κεφαλαίων, ποσό 40,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου της θυγατρικής Τέρνα Λευκόλιθοι και του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της.

Ποσό 18,5 εκατ. θα διατεθεί για την πληρωμή κοινού ομολογιακού έκδοσης της ΓΕΚ Τέρνα και 17,3 εκατ. για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της θυγατρικής Τέρνα.

Το μεγαλύτερο ποσό, ήτοι 400 εκατ., θα διατεθεί την περίοδο 2020-2027 για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή και δανεισμού) επενδύσεων στις δράσεις των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας με συμμετοχή σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται πλέον σε ώριμο στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα