Γ. Κούστας: H ζήτηση για boxships θα ξεπεράσει την προσφορά το 2020

Την εκτίμηση του ότι οι προοπτικές του κλάδου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι θετικές για το 2020 και ότι η ζήτηση για boxships θα ξεπεράσει την προσφορά, εξέφρασε ο εφοπλιστής Δρ Γιάννης Κούστας, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της ναυτιλιακής του Danaos Corporation. 

«Η αγορά των ναύλων έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, κυρίως στα πλοία χωρητικότητας άνω

των 5.500 TEU, αν και παρατηρήσαμε παράλληλα βελτίωση των ναύλων και στα πλοία τύπου Panamax. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη μείωση της χωρητικότητας του στόλου, δεδομένου ότι αρκετά πλοία αποσύρονται προσωρινά προκειμένου  να εξοπλιστούν με scrubbers εν όψει της προετοιμασίας για τους νέους κανονισμούς IMO 2020 για τις εκπομπές θείου. Στην κατηγορία πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας υπάρχουν περισσότερες αποσύρσεις και αυτό θα συνεχιστεί και το 2020 και θα συμβάλει στη δημιουργία πιο υγιούς αγοράς ναύλων. Αυτό συμπίπτει και με τη βελτίωση των βασικών θεμελιωδών της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά», τόνισε ο γνωστός πλοιοκτήτης. 

Η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 37,9 εκατ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους κατά 4,6 εκατ. δολάρια και των χρηματοδοτικών εξόδων κατά 1,9 εκατ. δολάρια.

«Για το 2020, οι εκτιμήσεις μας είναι ευθυγραμμισμένες με τις εκθέσεις των αναλυτών για τη ναυτιλία και η προσδοκία μας είναι ότι η αύξηση της ζήτησης για μεταφορές προϊόντων μέσω της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων θα ξεπεράσει την αύξηση της προσφοράς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Το ΔΝΤ προβλέπει σήμερα αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2020 και αναμένουμε ότι το εμπόριο μέσω containers θα αυξηθεί κατά 4% το 2020. Από την πλευρά της προσφοράς, η αύξηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3% το 2020», αναφέρει ο κ. Κούστας.

Τα λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν κατά 5,1%, στα 111,8 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, από 117,8 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 79,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,4 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

The post Γ. Κούστας: H ζήτηση για boxships θα ξεπεράσει την προσφορά το 2020 appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα