Γ. Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Μία είναι η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερα. Να χρηματοδοτήσουν ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Και είναι έτοιμες να το κάνουν, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι άλλες δύο προκλήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μέσα από τον «Ηρακλή»,

αλλά και οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ σε δημοσιογράφους σημείωσε ακόμα πως:

Πλέον περνάμε σε μία νέα εποχή. Σε μία εποχή που η 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τα δεδομένα. Οι απαιτήσεις της νέας εποχής είναι διαφορετικές με ότι γνωρίζαμε. Η νέα γενιά είναι γαλουχημένη με το internet και οι τράπεζες για να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι συμβατές με τις ανάγκες αυτής της πελατείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μεταμορφωθεί ο τραπεζικός τομέας. Χρειάζεται ευελιξία, διορατικότητα, προσαρμοστικότητα.Οι τράπεζες λοιπόν Χρειάζεται λοιπόν ευελιξία και προσαρμοστικότητα καθώς η αλλαγή δεδομένη.

Αναφερόμενος στον «Ηρακλή» που ήρθε να πάρει 30 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, προσφέροντας εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, σημείωσε είναι το πρώτο, το απαραίτητο και καθοριστικό βήμα, εκτιμώντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες.

Μέσα από τον Ηρακλή, οι τράπεζες θα μπορέσουν να επανέλθουν στην χρηματοδότηση της οικονομίας. «Ήρθε η ώρα να βγούμε από το καβούκι μας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: Όπως η Ρώμη δεν κτίστηκε σε μία μέρα έτσι και τα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργήθηκαν σε 10 χρόνια δεν θα εξαφανιστούν σε μία νύκτα.

Για να μετρηθεί αν οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως θα πρέπει αρχικά να τρέξει το σχέδιο Ηρακλής, καθώς έτσι θα διαπιστωθεί αν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια. Αυτό θα κριθεί από τις τιμές που θα έχουν τα ενδιάμεσα ομόλογα των τιτλοποιήσεων. Ωστόσο δεν απέκλεισε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προσεχώς.

Μάλιστα για το νόμο του Ηρακλή, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Τράπεζας Πειραιώς εξήρε τις ενέργειες του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού, όχι μόνο για το σχέδιο αλλά και για τον χειρισμό οι εγγυήσεις του Δημοσίου να είναι μηδενικού ρίσκου.

Ακόμα τόνισε πως οι τράπεζες από το 2019 έχουν μπει σε τροχιά οργανικής κερδοφορίας και όσο ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών τους αλλάζει το «παιχνίδι».

Σημείωσε πως θα έρθουν επενδύσεις διότι το οικονομικό κλίμα είναι θετικό και συμπλήρωσε: Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα γεωπολιτικά –καθώς εκτιμά ότι η χώρα δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό –όπως π.χ. η Γερμανία- από μία ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση.

Αντίθετα ανησυχεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, καθώς η γραφειοκρατία αναγκάζει την ΕΕ να κινείται ως αργό βαπόρι.

Τέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress test

Keywords
Τυχαία Θέματα