Φούσκα ήταν και πάει;

14:37 6/3/2020 - Πηγή: Mononews

Φούσκα ήταν και πάει; Προφανώς, σύμφωνα με την αγορά, θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Ο πρώτος μήνας της χρονιάς ξεκίνησε με εκτροχιασμό του προϋπολογισμού με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος εκτός στόχου και λίγες μέρες μετά ήρθαν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα οποία στο 4ο 3μηνο του 2019 υπήρξε υποχώρηση κατά 0,7% με τη συνολική πορεία του ΑΕΠ

το 2019 να αυξάνεται κατά 1,9%, εκτός στόχου δηλαδή, τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης, η οποία είχε την ευθύνη μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Το τελευταίο 3μηνο, όμως, ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ίδια περίοδο είχε ανακοινωθεί πλήθος φορολογικών μειώσεων. Το ερώτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς ήταν μήπως τελικά μειώθηκαν λάθος… φόροι. Μήπως το βάρος έπρεπε να δοθεί πρωτίστως στην ελάφρυνση της περίφημης μεσαίας τάξης, με 120 δόσεις που θα ξεμπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αντί για την μείωση της φορολογίας στα μερίσματα. Θα φανεί. Πάντως, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης έχει τελειώσει.

Και η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, όταν το φάντασμα του κορωναϊού εξαπλώνεται εκτός από τους ανθρώπους και σε κάθε φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,3%, από το χαμηλό του 0,90% στις 13/2 και το χρηματιστήριο οδηγείται σε πολυετή χαμηλά, χάνοντας 20% σε δύο εβδομάδες.

Πάντως, οι επενδυτές σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στον χρυσό που δείχνει ανοσία στον κορωναϊό, καθώς άγγιξε τα 1690 δολ/ουγγιά, στο αμερικανικό treasury που υποχωρεί στο 0,8%, μετά την απόφαση της Fed την Τρίτη να μειώσει τα επιτόκια, στο γαλλικό 10ετές που υποχωρεί 1,1 μονάδα βάσης, στο -0,35%, και στο γερμανικό που υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες βάσης, στο -0,734%. Πλην όμως, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται 9 μονάδες βάσης, στο 1,15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα