Φον ντερ Λάιεν: Θα επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως «θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας.

Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, όπου και της αποτύπωσε τη γραμμή της Ελλάδος στη Σύνοδο Κορυφής.

Μετά την συνάντηση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από to Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε καλή συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης, τη μετανάστευση, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως για την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τη γραμμή της Αθήνας, λίγες ώρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, αποτύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα λάβει χώρα μία Σύνοδος που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα