ΦΑΓΕ: Νέα μεγάλη κάμψη σε ΗΠΑ και Ελλάδα – Έχασε τζίρο 50 εκατ. στο 9μηνο

«Από το κακό… χειρότερο» πηγαίνει η ΦΑΓΕ.

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία για ακόμη ένα τρίμηνο έχασε έδαφος στις διεθνείς αγορές, με τις πωλήσεις και τα κέρδη της να συρρικνώνονται περαιτέρω.

Πολλοί είναι πλέον αυτοί που αναρωτιούνται τι συμβαίνει με την εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου, η οποία έκανε διάσημο το «ελληνικό γιαούρτι» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια

σε όλο τον κόσμο.

Όπως έγινε γνωστό, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΦΑΓΕ υποχώρησαν και άλλο στο εννεάμηνο του 2019, κυρίως λόγω της σημαντικής κάμψης στην αμερικάνικη αγορά αλλά στην Ελλάδα…

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2019 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ μειώθηκαν κατά 11,6% ή κατά 50,3 εκατ. δολ. και περιορίστηκαν στα 384,3 εκατ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της σε αξία υποχώρησαν κατά 13,3%, στην Ελλάδα κατά 15,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία κατά 6,8% και 0,7% αντίστοιχα.

Η μείωση αποδίδεται στην πτώση των πωλήσεων σε όγκο κατά 4,3%, στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 4,7% και στην αρνητική επίδραση του 2,6% λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της λίρας Αγγλίας.

Μικρότερης έντασης ήταν η πτώση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, η οποία διαμορφώθηκε σε 4,3%. Κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις ΗΠΑ κατά 9,8%.

Αντίθετα, άνοδο παρουσίασε ο όγκος πωλήσεων σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα κατά 8,8%, 5,2% και 0,2% αντίστοιχα.

Ανάλογη συρρίκνωση σημειώθηκε στο εννεάμηνο του 2019 και στην κερδοφορία.

Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 22,1% στα 148,9 εκατ. δολάρια, και ως ποσοστό επί των πωλήσεων υποχώρησε στο 38,7% από 44% λόγω της αύξησης των τιμών του γάλακτος τόσο στη μονάδα των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα, κατά 15,1% και 30,5%, αντίστοιχα.

Τέλος, το λειτουργικό κέρδος υποχώρησε κατά 26% στα 46 εκατ. δολάρια και το καθαρό κέρδος περιορίσθηκε στα 23,4 εκατ. δολάρια από 35,1 εκατ. δολαρίων λόγω της μείωσης του μικτού κέρδους.

The post ΦΑΓΕ: Νέα μεγάλη κάμψη σε ΗΠΑ και Ελλάδα – Έχασε τζίρο 50 εκατ. στο 9μηνο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα