Εθνική Τράπεζα: Προσφορές πάνω από €1 δισ. ‎για το πράσινο ομόλογο – Στο 3,125% το αρχικό επιτόκιο

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το «πράσινο ομόλογο» ύψους 500 εκατ. της Εθνικής Τράπεζας

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ενώ το αρχικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 3,125%.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.

Με την έκδοση του πράσινου ομολόγου η Εθνική Τράπεζα,

όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη διαφοροποίηση των ιδίων κεφαλαίων της.

Η Εθνική τράπεζα προτίθεται να αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη διεύρυνση των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά υποχρέωση όλων των τραπεζών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι του SSM.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2019 την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης “Tier 2” ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 8.25%. Η συναλλαγή αποτέλεσε το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior).

Ο τίτλος που θα εκδώσει η Εθνική τράπεζα είναι Senior Preferred και είναι τύπου 6NC5, δηλαδή εξαετής με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο της πενταετίας. Το ομόλογο αναμένεται να πάρει διαβάθμιση Caa1 από τη Moody’s, Β από την S&P και CCC- από την Fitch. Τη διαδικασία για την έκδοση του πρώτου πράσινου senior preferred ομολόγου από ελληνική τράπεζα, ανέλαβαν να τρέξουν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International, HSBC και Morgan Stanley.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο τα κεφάλαια της έκδοσης, θα κατευθυνθούν στην πράσινη οικονομία και συγκεκριμένα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην στήριξη των projects του κλάδου καθώς και της πράσινης ατζέντας της ελληνική οικονομίας. Η Τράπεζα θα κατευθύνει το 50% των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την έκδοση σε υφιστάμενα έργα και το υπόλοιπο 50% σε νέες επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα στηρίζει ολοκληρωμένα την αγορά ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της, μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της. Η χρηματοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλάδο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τράπεζας και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει έργα ΑΠΕ ισχύος περίπου 1,5G W με συνολικές πιστοδοτήσεις που υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ.

Οι προοπτικές του κλάδου είναι ισχυρές, καθώς σήμερα υπάρχουν πλήρως αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ δυναμικότητας περίπου 2400 MW ενώ άλλα 5800 MW έργα ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές άδειες που αντιστοιχούν συνολικά σε ένα ποσό επένδυσης περίπου 9 δις ευρώ, που θα μπορούσαν να εκτελεστούν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα