Εστίαση: «Βλέπει» να χάνεται και η φετινή χρονιά – Ζητά μέτρα και μετά το lockdown

Να έρθει και η δική της σειρά περιμένει η εστίαση, η οποία υποφέρει εξίσου με το λιανεμπόριο από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Μπορεί να χρησιμοποιεί ηπιότερους τόνους αντίδρασης, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο είναι ασφυκτική, με πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Υπολογίζεται πως η μείωση πωλήσεων κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 50% και φθάνει μέχρι το 70% ενώ κάποιες επιχειρήσεις έχουν μηδενικό τζίρο, καθώς αποφάσισαν να κρατήσουν εντελώς κλειστά τα καταστήματά τους).

Το «delivery» και το «take away», όπως λένε επαγγελματίες του χώρου,

δεν αρκούν για να καλύψει την θηριώδη ζημιά που έχει συσσωρευθεί μέχρι στιγμής, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες λύσεις αφορούν ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οργανωμένες στις online και τηλεφωνικές παραγγελίες και όχι την πλειονότητα που βασίζεται στην προσέλευση των καταναλωτών στις σάλες των εστιατορίων τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έλλειψη ξεκάθαρου στίγματος από την κυβέρνηση, αναφορικά με την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την επανεκκίνηση του κλάδου, όποτε αυτή αποφασισθεί. Τα μέτρα στήριξης που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί, όπως η απαλλαγή του ενοικίου για τον Ιανουάριο, οι αναστολές συμβάσεων και η επιστρεπτέα προκαταβολή προσφέρουν «ανάσες», ωστόσο εκτιμάται πως σε ένα βαθμό πρέπει να συνεχισθούν και μετά την άρση του lockdown.

«Μας ανησυχεί ότι δεν υπάρχει συζήτηση για μακροπρόθεσμο σχεδιασμός. Θα ήταν καταστροφικό από το απόλυτο πλέγμα μέτρων, να βρεθούμε στο απόλυτο κενό την επόμενη μέρα…», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, τονίζοντας πως χρειάζεται να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν από την «ασύλληπτη ζημία που υφίστανται…».

Ρύθμιση ενοικίων και την «επόμενη μέρα»

Η εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου μέτρων στήριξης με ορίζοντα τουλάχιστον έξι μηνών χαρακτηρίζεται «εκ των ουκ άνευ», όταν θα ανοίξουν και πάλι κανονικά τα καταστήματα, προκειμένου να δοθεί προοπτική και ελπίδα στις επιχειρήσεις που σήμερα δοκιμάζονται. Κρίσιμη πέρα από τη δραστική μείωση του ΦΠΑ, θεωρείται η ρύθμιση των ενοικίων που κυριολεκτικά «καίει» τον κλάδο, με πολλούς να υποστηρίζουν πως «δεν πρέπει να επανέλθουμε στο καθεστώς της οικειοθελούς μείωσης που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό».

Η παράταση των μέτρων στήριξης συνδέεται και με τον εκτιμώμενο χρόνο ανάκαμψης του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα. Κάτι που αναμένεται να συμβεί από το 2022 και έπειτα λόγω και των αυστηρών περιορισμών που θα υπάρξουν και μετά την άρση του «απαγορευτικού». «Ήδη τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως και το 2021 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά… Δεν βλέπουμε επιστροφή σε ισορροπία πριν το 2022», σημειώνει ο κ. Λιάρος ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν χωρούν πισωγυρίσματα όσον αφορά στην λειτουργία της αγοράς.

Όπως λέει, «ο κλάδος δεν μπήκε στη διαδικασία να πιέσει την κυβέρνηση, γιατί το φαινόμενο του «ακορντεόν» είναι πιο ζημιογόνο και από τα κλειστά καταστήματα… θέλουμε να τηρηθούν τα μέτρα, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να ξεκινήσουμε με ασφάλεια…».

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: Επόμενο στάδιο το ραντεβού εντός καταστήματος-Πολύ νωρίς για το άνοιγμα της εστίασης

Έρευνα EY: Μόλις το 2% των επιχειρήσεων ήταν προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Εστίαση: Διευκρινήσεις γύρω από την επιχορήγηση για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα