Επιχειρηματική συμφωνία μαμούθ ύψους 10 δισ. δολαρίων εν μέσω κορονοϊού

13:57 9/3/2020 - Πηγή: Mononews

Η Tesco Plc συμφώνησε να πουλήσει τον ασιατικό βραχίoνα των επιχειρήσεων της στον Ταϊλανδέζο  δισεκατομμυριούχο Dhanin Chearavanont, έναντι τιμήματος άνω των 10 δισ. δολαρίων, κλείνοντας μία συμφωνία ρεκόρ στην Ταϊλάνδη, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κορονοϊού έχει ανακόψει τα σχέδια για συγχωνεύσεις και εξαγορές σε όλο τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διανείμει ειδικό μέρισμα ύψους 5 δισ. στερλίνων (6,6 δισ. δολαρίων) μετά την

πώληση των περιουσιακών στοιχείων στην Charoen Pokphand Group (CP Group) του Chearavanont. Πρόκειται για μία σημαντική «ένεση» μετρητών για την εταιρεία λιανικής, η οποία εστιάζει πλέον στην εγχώρια αγορά της Βρετανίας, όπου πρόκειται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Tesco ακολουθεί το παράδειγμα της γαλλικής Carrefour SA και της γερμανικής Metro AG, οι οποίες πούλησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ασία, εστιάζονταν στις δικές τους αγορές. Η Metro πούλησε πέρυσι τον επιχειρηματικό βραχίονα της στην Κίνα έναντι 1,9 δισ. δολαρίων, ενώ και η Carrefour  υπέγραψε συμφωνία πώλησης των δραστηριοτήτων της στην Κίνα.

Η νέα συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος της 22χρονης παρουσίας της Tesco στην Ταϊλάνδη, όπου διαθέτει πάνω από 2.000 υπεραγορές και μίνι μάρκετ με το εμπορικό σήμα Tesco Lotus.

Η προηγούμενη συμφωνία

Ο Dhanin αποκτά και πάλι μία αλυσίδα που ίδρυσε η CP Group το 1994 και την πούλησε στην Tesco κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια. Το 2013, ο επενδυτής ξαναπήρε τον έλεγχο μίας ακόμη εταιρείας λιανικής, της Siam Makro Pcl, η οποία εδρεύει στην Μπανγκόγκ και διαθέτει καταστήματα cash and carry, καταβάλλοντας 6,6 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το μερίδιο που κατείχε η SHV Holdings.

«Αυτή η εξαγορά θα θέσει την CP Group στην κορυφή του κλάδου λιανικής πώλησης τροφίμων της Ταϊλάνδης», δήλωσε η Maria Lapiz, αναλύτρια της Maybank Kim Eng Securities (Thailand) Pcl στην Μπανγκόκ. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ταϊλάνδη και η μεγαλύτερη στην Ασία φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Η Central Group, που ελέγχεται από την οικογένεια Chirathivat, ενδιαφέρθηκε επίσης για να αποκτήσει τα καταστήματα της Tesco, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προσέγγισή της, μάλιστα, ήταν που πυροδότησε τη διαδικασία πώλησης, σύμφωνα με πηγές.

Για την Tesco, η πώληση και η πληρωμή των μετόχων είναι μια «καλή συμφωνία στο μυαλό μας»,  δήλωσε ο Clive Black, αναλυτής της Shore Capital. Η τιμή πώλησης βρίσκεται στο ανώτερο σημείο των προσδοκιών, αν και η εταιρεία χάνει την έκθεση της σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, ανέφερε. Η αλυσίδα λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία θα εξαλείψει το συνταξιοδοτικό της έλλειμμα.

Οι μετοχές της Tesco υποχώρησαν 0,9% τη Δευτέρα στο Λονδίνο, όταν ο Δείκτης FTSE 100 σημείωνε πτώση 6,8% εν μέσω του sell-off των χρηματιστηρίων διεθνώς. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η Tesco έχει καταγράψει κέρδη περίπου 5%.

Αλλαγή ηγεσίας

Η πώληση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία ο CEO της Tesco, Dave Lewis, ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στο πρώην στέλεχος της Walgreens Boots Alliance Inc., Ken Murphy. Ο νέος επικεφαλής θα συνεχίζει την πολιτική της μείωσης εξόδων με την αποχώρηση της εταιρείας από τις διεθνείς αγορές, μετά από την απόσυρση της από τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Η Tesco εξετάζει ακόμη τις επιλογές της για τις επιχειρήσεις της στην Πολωνία, με τον Black της Shore Capital να επισημαίνει, «δεν θα εκπλαγούμε να δούμε μια διαδικασία πώλησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα