Εντυπωσιακό cameback στη Wall Street: Μάζεψε απώλειες 1000 μονάδων και έκλεισε σε θετικό έδαφος ο Dow Jones!

Με εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταφέρνουν να μαζέψουν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης τις ισχυρότατες απώλειες του πρώτου μισού και να κλείνουν σε θετικό έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Dow Jones βρέθηκε μέσα στην ημέρα να κινείται με βουτιά έως και 1.115 μονάδες από το άνοιγμα της ημέρας,  με απώλειες -3,25%, ενώ το τέλος της ημέρας τον βρήκε με άνοδο σχεδόν 100 μονάδων. Αντίστοιχή ήταν και η κίνηση στον Nasdaq

ο οποίος έφτασε μέσα στην ημέρα να βουλιάζει έως και 4,9%.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.364,50 μονάδες με άνοδο 0,29%, ο S&P 500 στις 4,410.13 μονάδες με άνοδο 0,28% ενώ ο Nasdaq στις 13.855,13 μονάδες με άνοδο 0,63%.

Οι αναλυτές παρατήρησαν πως το αρχικό sell off της ημέρας ήταν υπερβολικό. Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, δήλωσε πως η «η πρόσφατη απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου φαίνεται υπερβολική και ένας συνδυασμός τεχνικών δεικτών που πλησιάζουν την περιοχή υπερπώλησης και το κλίμα που στρέφεται προς τα κάτω υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στα τελικά στάδια αυτής της διόρθωσης».

Η αγορά, πάντως, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη συνεδρίαση της FED για το 2022. Η συνεδρίαση ξεκινά την Τρίτη ενώ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Η αγορά δεν αναμένει να υπάρξει από αυτή τη συνεδρίαση κάποια άμεση αύξηση των βασικών επιτοκίων, ωστόσο περιμένει να δει το στίγμα που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της FED αναφορικά με τις κινήσεις τους μέσα στο έτος. Οι αναλυτές αναμένουν πως η FED θα προχωρήσει μέσα στο 2022 σε τουλάχιστον 4 αυξήσεις βασικών επιτοκίων.

Η Goldman Sachs δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι βλέπει να αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η Fed θα μπορούσε να εφαρμόσει ακόμη περισσότερες από τις τέσσερις αυξήσεις κατά 0,25% που αναμένει η αγορά για φέτος. Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να εξαντλείται τα σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχει τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές παρακολούθησαν επίσης τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς η Ρωσία ενίσχυε τη στρατιωτική της παρουσία στα ουκρανικά σύνορα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τη Δευτέρα εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  Home Depot (4,21%), Travelers (3,83%) και Nike  (2,13%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Visa (-1,98%), Merck (-1,44%) και Johnson & Johnson (-1,15%).

Keywords
Τυχαία Θέματα