Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας… από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο

Διεθνές είναι πλέον το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας καθώς τόσο η προώθηση των πράσινων επενδύσεων όσο και οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική στους ξένους επενδυτές.

Μετά το ενδιαφέρον από τους επικεφαλής ιταλικών εταιρειών, και τις συναντήσεις τους με τον έλληνα Πρωθυπουργό, στο προσκήνιο σήμερα έρχεται η Ιαπωνία με το ταξίδι των τριών υφυπουργών στο Τόκιο, και η Γαλλία

με την διήμερη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας. Η πράσινη οικονομία είναι ελκυστική και ψηλά στις προτεραιότητες χρηματοδοτήσεων των τραπεζών

Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία στο Τόκιο, που αποτελείται από τον υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, τον υφυπουργό  Ανάπτυξης Γιάννη  Τσακίρη, τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, τον  ΓΓΔΟΣ, Γρηγόρη  Δημητριάδη, και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη παρουσιάζει συγκεκριμένα ελληνικά projects του χώρου της ενέργειας στους πελάτες της τράπεζας JBIC σε ειδικό roundtable που οργανώνει η τράπεζα.

Οι συναντήσεις στο Τόκιο

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό για το κοινοβουλευτικο έργο, Shuji Miyamoto, περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο της χώρας για θέματα ενέργειας, την πρόθεση της χώρας να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και την μετάβαση σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε ακόμα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ενημέρωσε τον Ιάπωνα υφυπουργό για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου ως ενεργειακό πόρο.

Η ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η ανάπτυξη των επενδύσεων για τη διείσδυση του υδρογόνου και η διαχείριση απορριμμάτων είναι οι τομείς που επιλέγει να χρηματοδοτεί η JBIC (Japan Bank for International Cooperation), η οποία ακολουθεί τη διεθνή τάση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για πράσινες επενδύσεις και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Ήδη η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε ήδη χθες συνάντηση  με τον αναπληρωτή διοικητή της JBIC, Hayashi Nobumitsu και επιτελείο στελεχών της Τράπεζας, και συζητήθηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης στη χθεσινή μέρα η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε συνάντηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας (Japan Development Bank)  και συζητήθηκε διεξοδικά πιθανή συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς βέλτιστων πρακτικών. Επίσης, η JDB έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών ενέργειας και το οικοσύστημα τεχνολογίας που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Ο κ. Θωμάς στο Τόκιο θα έχει επαφές με εκπροσώπους της TEPCO Power Grid (εταιρεία που διαχειρίζεται δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία),  την ιαπωνική εταιρεία, η οποία έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αφορούν το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ.  Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, στελέχη της είχαν βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με παράγοντες της κυβέρνησης και της ΔΕΗ. Η TEPCO θεωρεί ως ιδιαιτέρως ελκυστικό το μέγα project για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, σε αντικατάσταση των παλιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, ο κ. Θωμάς αναμένεται να συζητήσει με αντιπροσωπεία της Mitsubishi και της θυγατρικής της Jemco, καθώς και της Hitachi, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστούν σε δείπνο με κορυφαίους Ιάπωνες επιχειρηματίες, ενώ θα έχουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Το Παρίσι έχει θερμό ενδιαφέρον

Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις μεγάλες γαλλικές ενεργειακές εταιρείες. Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και οι πολυάριθμες συναντήσεις που έχει ήδη οργανώσει αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι Γάλλοι στα τεκταινόμενα στην ελληνικά αγορά. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επισκεφθεί τα γραφεία και τα κέντρα διαχείρισης αποβλήτων των δύο μεγαλύτερων γαλλικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στη διαχείριση αποβλήτων, SUEZ και VEOLIA. O κ. Χατζηδάκης θα συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης,  θα συμμετάσχει, μαζί με άλλους Έλληνες υπουργούς, στο Ελληνογαλλικό forum «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Χατζηδάκης θα μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα στο χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει διμερείς συναντήσεις με μια σειρά από διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των ακόλουθων εταιρειών:

EDF (η βασική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Γαλλία),RTE (η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία),TOTAL (εταιρεία με συμβάσεις παραχώρησης ήδη στην Ελλάδα για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων),IMERYS (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου),ENGIE,AKUO ENERGY,EREN,VALOREM,EIFFAGE καιVINCI ENERGY.

Keywords
Τυχαία Θέματα