Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων

08:19 2/7/2020 - Πηγή: Mononews

Στο κάδρο των χρηματοδοτήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπαίνουν οι προβληματικές επιχειρήσεις με βάση την απόφαση που ορίζει ότι εφόσον μια επιχείρηση -ανεξαρτήτως μεγέθους- που ήταν προβληματική την 31η Δεκεμβρίου 2019, προβεί σε «διορθωτικές ενέργειες» πριν την υποβολή αιτήματος προς ενίσχυση, μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων.

Σημαντική ευελιξία δίδεται επίσης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για όσες απασχολούν λιγότερους από

50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο έλεγχος της προβληματικής στις 31/12/2019 θα αφορά μόνο στην υποχρέωση η επιχείρηση να μην έχει υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία και να μην βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Άρα όπως διευκρινίζει δεν απαιτείται, να ικανοποιεί το κριτήριο περί μη απώλειας του μισού μετοχικού/εταιρικού κεφαλαίου τους.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο αποτελεί μια επιπλέον προσθήκη ευελιξίας και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα παρεχόμενα εργαλεία ρευστότητας».

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά μέτρο που λαμβάνεται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των κριτηρίων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που δεν είναι αυστηρά συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΑΤ έδωσε τη δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις είχαν δανειοδοτηθεί κατά το παρελθόν από την ΕΑΤ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ) και κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, δηλαδή καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, να μπορούν να δανειοδοτηθούν εκ νέου, εφ’ όσον αποπλήρωσαν το σύνολο των οφειλών τους.

Σύμφωνα με την ΕΑΤ οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα έχουν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κι εφ’ όσον επιλέγονται ως αξιόχρεες από τις τράπεζες -οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλουν το αίτημα δανειοδότησης προς έγκριση στην ΕΑΤ- δεν θα απορρίπτονται από το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν διευκρινίζεται τι είδους «διορθωτικές ενέργειες» πρέπει να πάρει η προβληματική επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και να πάρει κεφάλαιο κίνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διορθώνεται η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Από την πλευρά των τραπεζών ωστόσο σημειώνεται ότι, στις διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά των προβληματικών επιχειρήσεων μπορεί να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του δανεισμού και η ρύθμιση του χρέους μακροπρόθεσμα. Η μακροπρόθεσμη ρύθμιση των χρεών πάντα με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται από την πλευρά του μετόχου, διασφαλίζει σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη με εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών δανείων, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και συνιστά στοιχείο πιστοληπτικής ικανότητας, ακόμα και αν αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία της τελευταίας οικονομικής χρήσης του 2019.

Σε κάθε περίπτωση η χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη των προβληματικών επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης της οικονομίας με κρατική ενίσχυση, στερεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όταν μάλιστα οι διαθέσιμοι πόροι είναι πεπερασμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα