Έκανε το 3X3 το Χ.Α., ρεκόρ για τα 10ετή και 5ετή ελληνικά ομόλογα

Με τον μεγαλύτερο τζίρο της τελευταίας εβδομάδας, πάνω από 75 εκατ. ευρώ, και κλείσιμο με κέρδη 1,33%, στις 885,99 μονάδες, τερμάτισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας το 3Χ3.

Με πάσα από το νέο ιστορικό χαμηλό των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που πλέον διαμορφώνονται στο 1,96% και την απόδοση του 5ετούς να υποχωρεί στο 1,02%, οι επενδυτές βλέπουν να διανοίγεται μπροστά τους ορίζοντας μερικής ασφάλειας, αν μπορεί να υπάρξει για τις επενδύσεις στις κινητές αξίες, αλλά κυρίως αισιοδοξίας.

Ο

Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επανέναρξη του QE το φθινόπωρο. Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται εκτός μνημονίων εδώ κι ένα χρόνο, αλλά δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα.

Έλληνες διαχειριστές μεταφέρουν στο mononews.gr το κλίμα που υπάρχει στα desks, το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι επίκειται τελικά τέτοιου είδους αναβάθμιση τον Αύγουστο.

Προς το παρόν, όμως, η αγορά αναμένει μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι φοροελαφρύνσεις, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις ή το ασφαλιστικό ή διάσωση της ΔΕΗ με βιώσιμο τρόπο.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι την Παρασκευή, εκτός απροόπτου ανακοινώνεται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ακολουθήσει το μοντέλο, όπως αναφέρουν πληροφορίες προέδρου και CEO, όπου διαφορετικά πρόσωπα θα επιτελούν τους συγκεκριμένους αυτούς ρόλους. Πάντως, η ΔΕΗ κατέγραψε απώλειες την Πέμπτη μεγαλύτερες του 2%, έπειτα από το ράλι της τελευταίας εβδομάδας που βασίστηκε μόνο στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την εξυγίανσή της.

Ισχυρά κέρδη βγήκαν στις κατασκευές, ενόψει της πίτας των νέων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων ύψους 6 δισ. ευρώ που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση. Γεγονός όμως, είναι ότι περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη σε Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, αλλά όχι στην Άβαξ που έκλεισε με άνοδο 3,68%, στα 0,76 ευρώ και στην Ίλυδα που κατέγραψε άνοδο πάνω από 7%.

Σημειωτέον πως, όταν ομιλούμε για τον κατασκευαστικό θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την επένδυση του Ελληνικού, αφού η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών του κλάδου θεωρείται δεδομένη.

Κέρδη 3,67% για την μετοχή της Lamda, μετά την τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σπύρο Λάτση.

Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση έδωσε ώθηση και στα ΕΛΠΕ, η άνοδος της μετοχής των οποίων προσέγγισε την μία ποσοστιαία μονάδα.

Κέρδη, όμως, σημαντικά κατέγραψε και η Μότορ Όιλ, 1,8%, στα 2,66 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες αντέδρασαν την Πέμπτη με τα κέρδη του κλάδου να ξεπερνούν το 2%, λόγω της μείωσης του ελληνικού spread, που ενδεχομένως να μειώσει τον διατραπεζικό δανεισμό τους ή τις νέες εκδόσεις ομολογιακών που θα επιχειρήσουν στο ορατό μέλλον.

Κέρδη 1,62% για την Alpha Bank, στο 1,629 ευρώ, 3,45% για την ΕΤΕ, στα 2,40 ευρώ, 2,0% τα κέρδη για την Eurobank, στα 0,867 ευρώ, και 2,19% για την Πειραιώς, στα 2,90 ευρώ.

The post Έκανε το 3X3 το Χ.Α., ρεκόρ για τα 10ετή και 5ετή ελληνικά ομόλογα appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα