Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της κρίσης Φωκίων Καραβίας – Στο 15% ο δείκτης των NPEs μετά την ολοκλήρωση του Cairo

19:20 1/9/2020 - Πηγή: Mononews

Σε αναστολές δανείων προς τους πελάτες της ύψους 5 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει έως σήμερα η Eurobank στην Ελλάδα. Από τα 5 δισ. ευρώ των αναστολών, το 30% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 47% δάνεια νοικοκυριών.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2020 ο CEO του ομίλου της Eurobank

κ. Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι μια σαφής εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα αποτυπωθεί πιο ξεκάθαρα το α’ τρίμηνο του 2021. Μέχρι σήμερα όπω είπε οι αναστολές δανείων έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ εκτίμησε ότι η κουλτούρα πληρωμών δεν θα επιδεινωθεί και ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και στην κεφαλαιακή της επάρκεια θα είναι διαχειρίσιμες.

Η Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης προσφέροντας λύσεις στους πελάτες της, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, μεταξύ των οποίων είναι η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» της κυβέρνησης, στο οποίο όπως είπε μπορεί να ενταχθεί το 40% των στεγαστικών δανείων της Eurobank.

Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι θα υπάρξει οριζόντιο νέο lockdown στην οικονομία και παρά το γεγονός ότι ο τομέας του τουρισμού δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, καθοδηγώντας την πτώση του ΑΕΠ, υπήρξαν τομείς, όπως αυτός της φαρμακοβιομηχανίας που αναπτύχθηκε και του real estate που εμφανίζει ισχυρές αντοχές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Eurobank «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη στήριξη των πελατών μας, νοικοκυριών και ιδίως των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία. Παρέχουμε προγράμματα αναστολής πληρωμών και προσφέρουμε ρευστότητα για την κάλυψη της ζήτησης νέων χρηματοδοτήσεων που οφείλεται στην πανδημία. Οι χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,1 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους μέσω και της συμμετοχής της Τράπεζας στις κρατικές πρωτοβουλίες, όπως το TΕΠΙΧ II και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων, και αναμένουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τυχόν αποπληρωμές, θα αυξηθούν πάνω από 2 δις ευρώ για το σύνολο του έτους.

Οι ενήμερες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δις ευρώ συνολικά σε σχέση με το τέλος του 2019 και το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 34,5 δις ευρώ από τα οποία τα 7,3 είναι δάνεια εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι στις δραστηριότητες του εξωτερικού ο όμιλος έχει αναστείλει δάνεια 2,3 δις ευρώ, από τα οποία τα 700 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 1 δισ. ευρώ στην Κύπρο και και Σερβία 600 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό των NPEs μειώθηκε στο 15% από 28,9% το α’ τρίμηνο του 2020 και η επίδοση της Τράπεζας στον τομέα των κόκκινων δανείων αποτελεί όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας «σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης των NPEs, άνω του 60%. Η κεφαλαιακή μας θέση περισσότερο από εκατό μονάδες βάσης και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 15,5%».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η διανομή στους μετόχους της Eurobank των μετοχών του SPV Cairo. Η αναλογία είναι 1 μετοχή του SPV για κάθε 15 μετοχές της Τράπεζας και η εύλογη αξία των υπό διανομή μετοχών προσδιορίζεται στα 57 εκατ. ευρώ ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα