ΔΕΗ και S&P θα κρίνουν την επιστροφή της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ και η αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή μπαίνουν στο μενού της προεξόφλησης των εξελίξεων μέσω της αγοράς μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου για μία ακόμα φορά.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν έχουμε μία συνηθισμένη περίπτωση αύξησης κεφαλαίου. Για πρώτη φορά, ενδεχομένως ιστορικά, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, έχουμε μία εταιρεία

που ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή αντί να υποχωρεί, ανεβαίνει.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στα χαμηλά μηνός τα 7,98 ευρώ, επίπεδα που εγκατέλειψε γρήγορα για να ξεκινήσει την… ανάβασή της μέχρι τα 9 ευρώ,επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Γιώργος Στάσσης πήρε την έγκριση του Δ.Σ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να δοθούν όλες οι λεπτομέρειες εκείνες που χρειάζονται οι επενδυτές για να καθορίσουν τη στάση τους.

Οι μετοχές που θα εκδοθούν, μέχρι ποια επίπεδα θα υποχωρήσει η συμμετοχή του Δημοσίου, το δικαίωμα συμμετοχής των εγχώριων επενδυτών, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν την αγορά.

Οι μέτοχοι της εταιρία θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης. Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκριση της ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου.

H έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις που προς το παρόν εστιάζουν στην μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην διαδικασία της αύξησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες θεσμικοί που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μεταξύ 8,30 – 8,60 ευρώ. Στην περίπτωση που εκδοθούν 118 εκατ. τεμάχια η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να γίνει μεταξύ 980 – 1,014 δισ. Ευρώ. Στο ενδεχόμενο που εκδοθούν λιγότερες οριακά μετοχές, δηλαδή 116 εκατ. τεμάχια και η αύξηση γίνει μεταξύ 8,3 – 8,6 ευρώ τότε τα κεφάλαια που θα μπορούσε να αντλήσει η Επιχείρηση θα ανέρχονταν μεταξύ 963 – 997 εκατ. ευρώ, εγγύτερα στον αρχικό στόχο των 750 εκατ. ευρώ.

Όμως, εκείνο που τείνει να απαξιωθεί από την αγορά είναι η αρχική πρόθεση της ΔΕΗ για αύξηση κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ. Τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι Έλληνες θεσμικοί στο asset management είναι ότι η επιχείρηση θα αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και πως τα 750 εκατ. ευρώ.

Κάποιες πληροφορίες από οίκους με έδρα στο Λονδίνο αναφέρουν ότι κυκλοφορούν στην αγορά σενάρια για ασύλληπτα ποσά που φέρονται να έχουν δεσμεύσει για να εγγραφούν ξένοι θεσμικοί. Όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι της τάξης των αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση συνεχίζει εντατικά τις επαφές με τους ξένους, αφού καθημερινά πραγματοποιούνται conference calls με εκπροσώπους από τουλάχιστον 5 – 6 ξένους οίκους από Ηνωμένο Βασίλειο, Κεντρική Ευρώπη, Εμιράτα και Νέα Υόρκη.

Tο Helikon από 5,01% που ήταν η αρχική του θέση εδώ κι ένα χρόνο ανέβηκε στο 6,48%. Που σημαίνει ότι το Ιρλανδο/ιταλικό fund αγόρασε την πρώτη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της αμκ άλλα 3,4 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη διοίκηση του Γιώργου Στάσση να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Blackrock, JP Morgan και KKR είναι από τα fund που έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της διοίκησης και έχουν δώσει το πράσινο φως για να αγοράσουν μετοχές μέσω της αύξησης. Μετά τη γενική συνέλευση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει roadshows μέσω τηλεδιασκέψεων με επενδυτές από Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Με βάση τα Road shows που πραγματοποιεί η Goldman Sachs και η Citigroup η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο εύρος από 8,4 με 8,8 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Το αμερικανικό fund CVC θα επενδύσει περί τα 300 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου των 900 εκατ με 1 δισεκ. της ΔΕΗ καλύπτοντας σχεδόν το 30% της αύξησης.

Με αυτή την συμμετοχή θα κατέχει στο νέο σχήμα περίπου το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, το CVC.

Στην αύξηση θα συμμετάσχουν οι έλληνες μικρομέτοχοι με 120 με 140 εκατ οπότε απομένουν άλλα 560 εκατ που θα καλύψουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

S&P

To άλλο μεγάλο θέμα της εβδομάδας είναι η αξιολόγηση για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες του ελληνικού αξιόχρεου από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο S&P. Toν περασμένο Απρίλιο η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, με θετικές προοπτικές.

Η S&P έδινε θετικό outlook στην αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων. Η κυβέρνηση αναθεώρησε την εκτίμηση για ανάπτυξη φέτος από το συντηρητικό 3,8% σε 6,2%, ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση ξένου οίκου που να αναφέρεται σε ανάπτυξη μικρότερη του 6,5%. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή του για το ελληνικό ΑΕΠ…

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιούσε ότι το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε «σταθερό» εάν η οικονομία εξασθενίσει περισσότερο από όσο αναμένει ή εξαιτίας των μεγάλων, αρνητικών αποκλίσεων από τις τρέχουσες προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία. Επιπρόσθετα, γινόταν ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Οι κρίσιμες 60 μέρες για την ελληνική οικονομία – Γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει προαγορές χρέους 7 δισ.

Γ. Οικονόμου: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ρεύμα, κοινωνικό μέρισμα, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και κατώτατο

Keywords
Τυχαία Θέματα